Lesy ČR: Odolaly suchu, kůrovci, chroustům, vichřici nebo velké vodě. Stromy s příběhem

15.07.2020 15:57

Zvládly klimatickou změnu - několikaleté extrémní sucho a po něm přívalové deště a povodně. Někde ustály vichřici, opakované rojení kůrovců, jinde chroustů nebo bekyní. Lesní hrdinové. Lesy České republiky v létě na vlastních webech, sociálních sítích a mobilní aplikaci Klub nového lesa představí své “stromy s příběhem“. Rostou ve státních lesích, ale nejen tam.

Lesy ČR: Odolaly suchu, kůrovci, chroustům, vichřici nebo velké vodě. Stromy s příběhem
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Dřevin, které v posledním desetiletí odolaly změnám klimatu, si nevšímají jen lesníci. Proto nám mohou lidé prostřednictvím Klubu nového lesa během letních prázdnin posílat fotografie stromů se stručným popisem jejich mimořádného příběhu,“ říká generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Ty nejzajímavější budou zveřejněné na www.klubnoveholesa.cz, autoři dostanou malý dárek. Příběhy mohou lidé posílat na e-mail: klubnoveholesa@lesycr.cz

A tady je jeden ze státních lesů:

Dva stoleté buky (na snímku) v lesním revíru Poustka u obce Předlánce v nejzápadnější části Frýdlantského výběžku ustály v roce 2018 zimní bořivý vítr a na 2,5 hektarech zůstaly samy. Ostatní smrky, kleny, buky i břízy vítr doslova pokosil.  O rok později přišla ještě silnější smršť a buky zase vydržely, přestože se na hektaru lesů za nimi znovu zlomily desítky kmenů.

Úzké bukové koruny bez listí vítr snadno profoukl, asi proto přežily. A měly štěstí. Dnes už v jejich stínu a okolí rostou vysazené doubky, buky, borovice či třešně ptačí a přirozeně se vysemenily javory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…