Lesy ČR: Páteční silný vítr zásadní škody ve státních lesích nezpůsobil

01.03.2017 10:06

Běžná zimní příhoda, tak hodnotí páteční silný vítr lesníci ze státního podniku Lesy ČR. Podle odhadů poškodila větrná bouře Doris ve státních lesích více než sto tisíc metrů krychlových dříví.

Lesy ČR: Páteční silný vítr zásadní škody ve státních lesích nezpůsobil
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Nešlo o plošnou kalamitu, v podmáčené půdě se některé stromy vyvrátily, jiné vítr zlomil. Lesníci řadu z nich použijí jako lapáky, tedy návnady na kůrovce při prvním letošním rojení. Zbývající dříví odklidí při nahodilé těžbě do měsíce. Finanční ztráta je předběžně vyčíslena na 16 milionů korun, s obdobnými událostmi ale podnik předem počítá.

„Žádné zásadní škody nevznikly. Statika stromů však může být narušená, proto doporučujeme, aby se návštěvníci chovali během  následujících týdnů v lesích obezřetně,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád.

Podle prvních odhadů bylo například v Karlovarském kraji poškozeno 33.000 m3 dříví, v Olomouckém kraji 26 tisíc m3, v Plzeňském kraji 20 000 m3, na Vysočině 15 tisíc m3, na jihu Čech 10 až 15 tisíc m3, na jihu Moravy devět tisíc m3, v severních Čechách čtyři tisíce m3, na východě Čech bezmála pět tisíc m3, ve Zlínském kraji do dvou tisíc m3, na Moravskoslezsku přibližně tři tisíce m3, ve středních Čechách bezmála sedm tisíc m3 a v Libereckém kraji až 1800 m3 dříví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.