Lesy ČR: Rumunští lesníci navštívili své české kolegy

17.09.2016 13:34

Daniel Szórád a Dragos Ciprian Pahontu, generální ředitelé českého a rumunského podniku, které spravují státní lesy, se setkali v Hradci Králové. Diskutovali o hospodaření, ochraně přírody, obchodních modelech i kontrolních mechanismech v různých fázích zpracování dříví. Odpoledne strávili ve státních a poté v hradeckých městských lesích.

Lesy ČR: Rumunští lesníci navštívili své české kolegy
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Zatímco české a moravské státní lesy spravuje státní podnik, v Rumunsku je lídrem Ministerstvo životního prostředí. V delegaci nechyběli zástupci tohoto úřadu ani Ministerstva zemědělství.

Odpoledne strávili v borových lesích. Viděli šetrný malý harvestor, který efektivně provedl tak zvaný výchovný zásah. Rumunského ředitele Pahontu zaujala česká lesní pedagogika, jak ji v praxi již několik let rozvíjejí lesníci. Podle jeho slov jsou v Rumunsku tyto aktivity na počátku. Proto vítá inspirativní výměnu zkušeností. Diskutovalo se také o diferenciální lesní rentě a v souvislosti s ochranou přírody i aktuálních náhradách újmy z omezení hospodaření.

Kromě přidružené výroby městských lesů zaměřené na výrobu palivového dřeva zaujalo také vznikající arboretum při městském lese s exotickými dřevinami, které v našich lesích nejsou běžně k vidění. V královéhradeckých porostech provázel delegaci ředitel Městských lesů Milan Zerzán. Vysvětlil systém cest budovaných s ohledem na veřejnost a využívání lesů ke sportovním i volnočasovým aktivitám všech věkových i jiných skupin – vozíčkářů, rodin s dětmi, bruslařů, běžců a dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …