Lesy ČR: Sedmnáct nových tůní zadržuje vodu na Bruntálsku a Opavsku

17.09.2023 7:14 | Tisková zpráva

Zpomalují odtok vody z krajiny, zlepšují lokální klima a vytvářejí dobré podmínky pro vodomilné rostliny a živočichy - sedmnáct tůní nechali letos v létě za 1,5 milionu korun vyhloubit vodohospodáři z Lesů České republiky.

Lesy ČR: Sedmnáct nových tůní zadržuje vodu na Bruntálsku a Opavsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Na obou březích Bílčického potoka v okresech Bruntál a Opava tak podnik dokončil další projekt financovaný z vlastního programu Vracíme vodu lesu. Tůně mají různý tvar a velikost. Na bezmála 2,5 tisících metrech čtverečních mohou zadržet až 1700 metrů krychlových vody.

„Zvolili jsme přírodě blízký způsob úpravy břehů, což znamená, že půda není uhlazená, ale naopak zvrásněná s různými členitými prvky, jako jsou pařezy, kmeny a větve. Ty poskytují úkryt drobným živočichům, stejně jako několik nových okolních zimovišť a broukovišť, tedy hald větví spojených se zeminou,“ říká Pavel Němčanský, vedoucí správy toků pro oblast povodí Odry z Lesů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…