Lesy ČR: V Babiččině údolí jsme znovu postavili Červený most přes Úpu

09.02.2024 7:05 | Tisková zpráva

Památkově chráněný Červený most v Babiččině údolí na Náchodsku za rok kompletně zrekonstruovaly Lesy České republiky. Stavba za 11 milionů korun je po kolaudaci otevřená turistům i cyklistům.

Lesy ČR: V Babiččině údolí jsme znovu postavili Červený most přes Úpu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Trámový věšadlový most mezi Slatinou nad Úpou a Žernovem u České Skalice opět slouží veřejnosti. Lidé ho mohou přejít nebo přejet na kole. Motorovým vozidlům je ale vjezd zakázán, až na sanitky a další vozy integrovaného záchranného systému do 3,5 tun.

Stavbaři před rokem rozebrali dřevěnou konstrukci mostu a na novou použili 21 modřínů s několika duby. Opravili i kamenné podpěry a středový pilíř. „Modřínové dřevo na nosné trámy pochází přímo z lesů, které v místě spravujeme,“ řekl Karel Fišer, oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy. Trámy dělníci instalovali už nabarvené načerveno. Vše se dělo se souhlasem Národního památkového ústavu v Josefově, který si vymínil, aby most vypadal jako před rekonstrukcí.

Ten byl podle památkářů postavený v roce 1880 pod názvem Prinz Franz Josef´s Brücke. Nahradil původní brod a sloužil jako spojnice na tak zvané Panské cestě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…