Lesy ČR: V Bořím lese pyrotechnici vyčistili 150 hektarů, začala pátá etapa průzkumu

27.06.2018 21:12

Už sto padesát hektarů prohledali pyrotechnici od roku 2015 v Bořím lese mezi Břeclaví a Valticemi v Jihomoravském kraji. Našli zatím 6 472 kusů munice a 68 kilogramů střeliva a výbušnin. Průzkum pokračuje. Státní podnik Lesy ČR dosud zaplatil 14 milionů korun. Porost je kontaminovaný od konce druhé světové války.

Lesy ČR: V Bořím lese pyrotechnici vyčistili 150 hektarů, začala pátá etapa průzkumu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Pyrotechnici zkoumají detektory půdní povrch minimálně do půlmetrové hloubky. Pracují po etapách, třetí právě skončila. Nejčastěji objevili dělostřeleckou munici ráže od 31 mm do 155 mm nebo její části. Mezi významné nálezy patří dělostřelecký protibetonový granát ráže 21 cm o hmotnosti cca 125 kg a dělostřelecká raketa 21 cm Wurfgranate 42 Spreng. „Ve čtvrté etapě bude vyčištěno 55 hektarů lesa a právě začíná na 47 hektarech etapa pátá,“ uvedl ředitel Lesního závodu Židlochovice podniku Lesy ČR Miroslav Svoboda.

Veškeré nálezy munice předává odborná firma Policii České republiky k likvidaci. „V 86 případech bylo 1912 kusů munice v takovém stavu, že se nedaly převážet. Proto jsme je zlikvidovali přímo v lese nebo na místě určeném k likvidaci munice,“ uvedl Miloslav Žán, náměstek ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR. Ostatní munice byla policejními pyrotechniky převezena a zlikvidována, nejčastěji v Ralsku.

Les na průzkum připravuje osmičlenná pracovní četa Lesů ČR. Vyřezává keře a hustý podrost pomocí křovinořezů a motorových pil. „Dáváme tak práci nezaměstnaným evidovaným na úřadě práce. Těm nejlepším zařídí pracovní úřad i kurz s motorovou pilou,“ řekl vedoucí polesí David Janota.

Boří les patří do turisticky vyhledávaného Lednicko-valtického areálu. Na konci druhé světové války bylo kontaminováno municí 750 hektarů. V letech 1991-2002 nechal stát vyčistit 250 hektarů. Podnik Lesy ČR se ujal zbývajících 500 hektarů, na práce vyčlenil 50 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…