Lesy ČR: V Semenářském závodě začali s přípravou osiva, vypěstují z něj sazenice mnoha lesních dřevin

07.01.2024 16:13 | Tisková zpráva

S předosevní přípravou semen listnatých i jehličnatých dřevin právě začali v Semenářském závodě Lesů ČR v Týništi nad Orlicí. Školkaři z nich vypěstují kvalitní sazenice, využité při obnově lesů v celé zemi.

Lesy ČR: V Semenářském závodě začali s přípravou osiva, vypěstují z něj sazenice mnoha lesních dřevin
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Takzvanou stratifikací bukvic, semen javorů, jeřábů, habrů a dalších listnáčů napodobujeme přírodní procesy. V řízených teplotních podmínkách překonáváme klíční klid semen, aby je mohli na jaře lesní školkaři okamžitě vysít, a vypěstovali pak dostatek kvalitních sazenic,“ řekl ředitel týnišťského závodu Miloš Pařízek.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Semenáři přitom čerpají ze zásob. Loni totiž většina dřevin neplodila nebo jen sporadicky. „Bez řízené stratifikace by začala semena klíčit v nevhodnou dobu a nevzešlo by z nich tolik kvalitních sazenic,“ vysvětlil Pařízek.

Péči věnují v závodě i speciální přípravě semen jehličnatých stromů a olše. „Provádíme inkrustaci, což znamená, že semena obalujeme a nanášíme na ně biologické látky. Semena tak lépe klíčí. Díky inkrustaci také školkaři použijí při pěstování sazenic méně chemických prostředků,“ dodal Pařízek.

Lesy ČR letos plánují obnovu 14 tisíc hektarů lesa, z toho čtyř tisíc přirozeně, a výsadbu 56 milionů sazenic, z nichž je 67 procent listnáčů, zejména buku, dubu, habru, javoru, ale také jilmu, břízy, jeřábu, třešně, lípy, olše a také jabloně lesní nebo hrušně polničky. Podnik tak postupně mění druhovou skladbu lesů, tvořených směsí dřevin. Porosty díky tomu lépe odolají klimatické změně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…