Lesy ČR: Zimní sezóna sběru šišek skončila, smrkových je letos 83 tun

14.04.2015 8:49

Počátkem dubna skončila zimní sezóna sběru šišek. Do Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí se z celé republiky svezlo 83 tun smrkových a 13 tun borových šišek. Letošní úrodu tam budou zpracovávat celý rok.

Lesy ČR: Zimní sezóna sběru šišek skončila, smrkových je letos 83 tun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šiška borovice

Plody a šišky lesních dřevin se sbírají po celý rok. V zimě však vrcholí sběr semen. Od konce listopadu se až do března sbíraly šišky smrků. V lednu se přidaly šišky borovice a modřínu. Podle očekávání se letos sebralo nejvíce smrkových šišek. „Úroda smrku byla nadějná už v loňské sezóně, ale dlouhé deště během kvetení v Čechách způsobily, že se nakonec sbíralo především na Moravě, a to celkem 44 tun,“ řekla ředitelka závodu Zuzana Neznajová. Poslední velká úroda smrkových šišek byla v sezóně 2006/2007. Tehdy se ve státních i soukromých lesích sebralo dokonce 114 tun. „Pokud je úrodný rok, bývá velmi dobrá i kvalita získaných semínek, což je důležité pro skladování. Z letošních 83 tun smrkových šišek vyluštíme 2 300 kilogramů semene. Z 13 tun borových šišek pak 200 kilogramů semene. Vše uložíme a opět využijeme v době neúrody,“ dodala Neznajová. Semínka se tak opět vrátí do lesa. Nejdříve do lesních školek, kde z nich vypěstují sazeničky lesních dřevin, a následně k lesním dělníkům, aby je vysadili.

Smrk plodí nejvíce v intervalu sedmi až deseti let, ostatní jehličnaté dřeviny od pěti do osmi let a listnáče obvykle od dvou do tří let. U borovice jsou úrody vyrovnanější, sbírá se pravidelně, takže je zásoba osiva doplňována průběžně. „Rychlejší, bezpečnější a samozřejmě i levnější je sběr šišek z pokácených stromů. Trhače nic nezdržuje a nemusí mít ani takovou fyzičku. Když ale potřebujeme doplnit zásoby semene v porostech, kde se z různých důvodů dříví netěží, nezbývá nic jiného, než se vydat do korun stromů,“ dodala ředitelka Neznajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…