Lesy ČR na Chrudimsku obnovily historickou protipožární hlásku a vybudovaly nový altán

06.01.2014 18:05

Lesy České republiky, s. p. v závěru loňského roku dokončily rekonstrukci historického objektu bývalé protipožární hlásky v turisty velmi vyhledávané lokalitě na Chlumu, nedaleko města Slatiňany, v okrese Chrudim, v Pardubickém kraji. Lesy ČR se rozhodly tuto významnou, více než 100 let starou regionální památku obnovit, neboť patří do souboru památkově chráněných objektů navazujících na Krajinnou památkovou zónu Slatiňansko-Slavicko.

Lesy ČR na Chrudimsku obnovily historickou protipožární hlásku a vybudovaly nový altán
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Oprava proběhla podle projektu zadaného Mikroregionem Chrudimsko, jehož významným členem je i město Slatiňany, které záměr Lesů ČR rekonstruovat bývalou hlásku přivítalo. Památka je nyní veřejnosti volně přístupná. Pro rekonstrukci hlásky byly využity materiály, které dotvářejí původní charakter stavby - kámen a dřevo. Ve stejné lokalitě současně Lesy ČR vybudovaly nový altán pro návštěvníky Kočičího hrádku. Obě stavby zastřešují mnohaletou snahu Lesů ČR o opravy unikátních historických památek oblasti v návaznosti na budování návštěvnické infrastruktury. Lesy ČR do obou akcí investovaly částku téměř 1 milion korun.

Objekt hlásky je přímo propojen s turistickými okruhy navazujícími na slatiňanský zámek a další  turisty hojně navštěvované stavby jako je již zmiňovaný Kočičí hrádek nebo Naučná stezka kolem Kochánovických rybníků. V sousedství se navíc nachází komplex Rekreačních lesů Podhůra. Nedaleko slatiňanského zámku je možné navštívit i muzeum starokladrubských koní, a to v nedávno zrekonstruovaném objektu nazývaném Švýcárna.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že Lesy ČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…