Lesy ČR obnovily v lesích na Rakovnicku kulturní památku

15.01.2019 10:07

Barokní sochu svatého Jana Nepomuckého zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky zrestaurovaly na Rakovnicku ve Středočeském kraji v katastru Nový Dům koncem loňského roku Lesy České republiky za 170 tisíc korun bez DPH.

Lesy ČR obnovily v lesích na Rakovnicku kulturní památku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Socha z hrubozrnného pískovce byla nejdříve očištěna. Poté restaurátoři dotvořili z umělého pískovce uraženou ruku. „Nová je měděná a následně pozlacená svatozář i kříž. Speciálním vápenným materiálem se obnovily spáry a akrylové barvy zvýraznily latinský nápis na podstavci,“ uvedl Václav Bašta, krajský ředitel Lesů ČR v Brandýse nad Labem. Kulturní památka je k vidění na naučné stezce Lesů ČR a vede kolem ní také žlutá turistická trasa směrem na Písky. Socha včetně podstavce dosahuje téměř šestimetrové výšky. Znázorňuje světce v životní velikosti, který drží v pravé ruce křížek a v levé biret, liturgickou pokrývku hlavy. Tvář obrací k nebi.

Jan Nepomucký patřil v baroku k nejvýznamnějším světcům rakouské monarchie. Byl českým patronem, a také patronem hraběte Jana Josefa z Valdštejna, majitele křivoklátského panství. Ten uspořádal na počest císařovny Alžběty Kristýny v roce 1721 nákladný hon. Upomínkou na tuto událost měla být socha umístěná o dva roky později v lesích v Alžbětině revíru v kruhu pravidelně vysázených lip.

Přestože to historické prameny neuvádějí, je pravděpodobné, že socha pochází z dílny proslulého Matyáše Brauna. Architektonický návrh podstavce se připisuje F. M. Kaňkovi, který s Braunem v letech 1710 až 1731 spolupracoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…