Lesy ČR obnovily v lesích na Rakovnicku kulturní památku

15.01.2019 10:07

Barokní sochu svatého Jana Nepomuckého zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky zrestaurovaly na Rakovnicku ve Středočeském kraji v katastru Nový Dům koncem loňského roku Lesy České republiky za 170 tisíc korun bez DPH.

Lesy ČR obnovily v lesích na Rakovnicku kulturní památku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Socha z hrubozrnného pískovce byla nejdříve očištěna. Poté restaurátoři dotvořili z umělého pískovce uraženou ruku. „Nová je měděná a následně pozlacená svatozář i kříž. Speciálním vápenným materiálem se obnovily spáry a akrylové barvy zvýraznily latinský nápis na podstavci,“ uvedl Václav Bašta, krajský ředitel Lesů ČR v Brandýse nad Labem. Kulturní památka je k vidění na naučné stezce Lesů ČR a vede kolem ní také žlutá turistická trasa směrem na Písky. Socha včetně podstavce dosahuje téměř šestimetrové výšky. Znázorňuje světce v životní velikosti, který drží v pravé ruce křížek a v levé biret, liturgickou pokrývku hlavy. Tvář obrací k nebi.

Jan Nepomucký patřil v baroku k nejvýznamnějším světcům rakouské monarchie. Byl českým patronem, a také patronem hraběte Jana Josefa z Valdštejna, majitele křivoklátského panství. Ten uspořádal na počest císařovny Alžběty Kristýny v roce 1721 nákladný hon. Upomínkou na tuto událost měla být socha umístěná o dva roky později v lesích v Alžbětině revíru v kruhu pravidelně vysázených lip.

Přestože to historické prameny neuvádějí, je pravděpodobné, že socha pochází z dílny proslulého Matyáše Brauna. Architektonický návrh podstavce se připisuje F. M. Kaňkovi, který s Braunem v letech 1710 až 1731 spolupracoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…