Lesy ČR obnovují lesní kaple, jednu vysvětí na Sokolovsku kraslický děkan

15.06.2017 13:38

Zděnou výklenkovou kapli se žulovým oltářem a betonovými lavicemi postavily Lesy ČR na místě někdejší kaple Božího Těla nedaleko obce Kostelní na Sokolovsku v Karlovarském kraji. Stavba přišla na milion korun bez DPH. V sobotu 17. června ji vysvětí kraslický děkan a vikář sokolovského vikariátu Peter Fořt.

Lesy ČR obnovují lesní kaple, jednu vysvětí na Sokolovsku kraslický děkan
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Nedochovalo se ani torzo původního objektu. Boží muka ho mají připomínat,“ řekl Miroslav Rozner, krajský ředitel Lesů ČR z Karlových Varů. Sobotní slavnost začíná ve 13 hodin na parkovišti u přírodní památky Vysoký kámen. Odtud se vydá průvod k výklenkové kapli, kterou vysvětí kraslický děkan. Na místě budou i trubači z Lesů ČR a malé občerstvení. Všichni jsou zváni.

S obnovou zničených duchovních památek začaly státní podnik Lesy ČR i Ministerstvo zemědělství před dvěma lety. „Díky našemu dotačnímu programu zaměřenému na obnovu a udržování kulturního dědictví se podařilo opravit desítky soch, křížových cest, kapliček i historických zemědělských objektů, jako jsou sýpky nebo špýchary. Aktivitu Lesů ČR tedy vítám,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. V loňském roce například Lesy ČR v Libereckém kraji stabilizovaly a obnovily Wallerovu kapličku zvanou též Rádelská u říčky Mohelky u obce Rádlo. U křižovatky lesních cest u Nové Louky obnovily a nechaly vysvětit také Gahlerův kříž z roku 1843. Památku však minulý týden poškodili vandalové a kříž odcizili.

Více o kapli na Sokolovsku i bývalé osadě Kámen

Původní kaple Božího Těla byla postavená v bývalé osadě Kámen, kde se našly posvěcené hostie, ukradené v roce 1805 z kostela sv. Jiljí v Kostelní. O krádeži se píše ve farní kronice: V noci z 22. na 23. listopadu roku 1805, když kostelní hudebníci v hostince oslavovali svůj svátek svaté Cecilky, ukradli lupiči kostelní svaté nádoby. S nimi pak utekli směrem k Sasku. V blízkosti Vysokého kamene vysypali posvěcené hostie do sněhu. Po třinácti dnech je tam lidé našli nepoškozené. Tehdejší farář Krippner za doprovodu mnoha věřících hostie posbíral a odnesl domů. Kolem místa nálezu nechal postavit dřevěné ohrazení a začal obstarávat peníze na stavbu kapličky. Ze všech obcí farnosti, ale hlavně z Kraslic se sešlo tolik finančních darů, že se kaple mohla v roce 1817 na severním konci Vysokého kamene postavit.

Osada Kámen se na začátku 20. století stala oblíbeným výletním místem díky nedalekému skalnímu útvaru Vysoký kámen. Na jeho severním konci byla roku 1817 postavena kaplička, na níž se složily všechny farnosti Kraslicka. V padesátých letech 20. století byla zbourána, stejně jako větší část místních usedlostí při zřizování hraničního pásma. Vysoký kámen láká turisty i dnes, protože skýtá z nadmořské výšky 773 metrů pohled na celé Chebsko i do sousedního Vogtlandu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…