Lesy ČR obohatí unikátní jihočeskou stezku novými interaktivními infotabulemi

10.09.2013 16:00

Návštěvníci populární Stezky korunami stromů u jihočeského Lipna budou mít díky vynaloženému úsilí Lesů České republiky, s.p. možnost rozšířit si své znalosti o lese a přírodě kolem nás.

Lesy ČR obohatí unikátní jihočeskou stezku novými interaktivními infotabulemi
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Již ve čtvrtek 12. září dopoledne dojde na Stezce korunami stromů Lipno ke slavnostnímu představení nových informačních, didaktických tabulí, které zajistily Lesy ČR. Tabule obsahují herní prvky pro děti a jsou zaměřeny na témata týkající se hospodaření v lese. Náklady na výrobu i instalaci tabulí v celkové výši téměř 280 tisíc korun byly hrazeny z takzvaného Programu 2020, kterým Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů.

Lesy ČR věří, že jednotlivé informace malé i velké návštěvníky Stezky korunami stromů zaujmou a přispějí tak k rozšíření jejich znalostí lidí o lese, přírodě a životním prostředí. Lesy ČR tak i tímto způsobem představují jednu z metod lesní pedagogiky, která se srozumitelným předáváním poznatků o lese a přírodě široké veřejnosti zabývá, a jejímiž principy se Lesy ČR při pořádání jednotlivých osvětově vzdělávacích aktivit pro veřejnost řídí.

A jaká témata se na jednotlivých tabulích objevují? Jedna tabule u vstupu na stezku lidi seznamuje, jak se v lese chovat, dalších osm didaktických tabulí pak veřejnosti přibližují proměny lesa v rámci ročních období. Tři didaktické tabule se věnují srovnání hospodářského a ochranného lesa, popisům vývoje lesa od semínka k dospělému stromu a využití dřeva. Dvě tabule navíc obsahují herní prvky s magnetickými součástmi.

Didaktické tabule budou v průběhu roku obměňovány tak, aby zobrazované informace korespondovaly s aktuálním stavem lesa v okolí Stezky korunami stromů a poskytovaly velkým i malým návštěvníkům zdroj poučení i zábavy. Text didaktických tabulí byl přeložen do angličtiny a němčiny. Informace jsou tak srozumitelné i zahraničním návštěvníkům. Letáček s překladem didaktické tabule bude umístněn u konkrétní tabule na stezce.

Slavnostní představení nových didaktických tabulí proběhne v rámci programu lesní pedagogiky pro žáky ZŠ O. Nedbala a ZŠ Dukelská z Českých Budějovic.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…