Lesy ČR ukládají semena ze stromů v bance osiva i v semenářském závodě

26.01.2018 8:45

Trhači šišek tento týden působí na Svitavsku v porostech spravovaných podnikem Lesy ČR. Až 150 kilogramů šišek sbírají v korunách padesáti smrků. Vybrané stromy mají výjimečný genofond. Proto jejich semena skončí po vyluštění v bance osiva. Později z nich v lesních školkách vypěstují kvalitní sazenice.

Lesy ČR ukládají semena ze stromů v bance osiva i v semenářském závodě
Foto: Lesy ČR
Popisek: trhač šišek

Lesy ČR ročně zpracují asi sto tun smrkových šišek a padesát tun z ostatních dřevin. Po vyluštění je uloží v Semenářském závodě v Týništi nad Orlicí v Královéhradeckém kraji. Semena z výjimečně kvalitních stromů míří do banky osiva. Později dají základ kvalitním sazenicím a novému lesu.

„První měsíce roku jsou pro sběr šišek smrku, modřínu a borovice ideální. Pokud je to možné, sbíráme z pokácených stromů. U zvláště kvalitních porostů ale musí sběrači vystoupat do korun,“ říká Zuzana Neznajová, ředitelka Semenářského závodu Lesů ČR a pokračuje: „S pracovištěm Semenářské kontroly z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti vyhledáváme cenné stromy, ze kterých šetrně sbíráme šišky. Nyní například v lesích poblíž Janova a Mendryky na Svitavsku v Pardubickém kraji“.

Ze stojících stromů se semena lesních dřevin sbírají desítky let. Změnil se však přístup. „Ocelové stupačky s ostrými hroty, které poškozovaly kůru, nahradily lanové smyčky a další šetrné pomůcky. Skládáme zkoušky a máme oprávnění k provádění výškových prací. Naše činnost podléhá přísným bezpečnostním předpisům,“ popsal trhač Martin Foltánek, který v mírném dešti stoupal po kmeni pro šišky do 45 až 50 metrů vzdálené koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda chce usnadnit rodičům předškolních dětí brzký návrat do zaměstnání a zpřísnit ochranu ovzduší

10:17 Úřad vlády: Vláda chce usnadnit rodičům předškolních dětí brzký návrat do zaměstnání a zpřísnit ochranu ovzduší

Obce mají mít od roku 2026 povinnost zajistit tříletým a starším dětem, které nepřijme spádová mateř…