Lesy ČR zpracovávají kalamitní dříví, ve dvou oblastech žádají o krátkodobý zákaz vstupu veřejnosti

02.09.2023 16:13 | Tisková zpráva

Během letošního léta poškodil silný vítr ve státních lesích asi 200 tisíc metrů krychlových dřeva. Se zpracováním se začalo okamžitě. Asi největší objem narušeného dříví je aktuálně v okolí Mostů u Jablunkova.

Lesy ČR zpracovávají kalamitní dříví, ve dvou oblastech žádají o krátkodobý zákaz vstupu veřejnosti
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Lesy ČR tedy požádaly kvůli zajištění bezpečnosti Městský úřad Jablunkov o vyhlášení dočasného zákazu vstupu veřejnosti do porostů. Další žádost podnik podal Městskému úřadu v Litvínově. Letní větrné smršti nejsou ničím mimořádným a podnik s nimi počítá. „Dříví zpracujeme do začátku zimy, a to vlastními kapacitami i s pomocí smluvních partnerů,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Na Jablunkovsku v Severomoravském kraji vítr minulý víkend poškodil asi 30 tisíc metrů krychlových dříví a v lesích tam působí několik harvestorových uzlů, vyvážecích souprav a další lesnická technika. „Celý týden odstraňujeme dříví z lesních cest,“ řekl jablunkovský lesní správce Oldřich Gajdušek. Kvůli bezpečnosti Lesy ČR požádaly Městský úřad Jablunkov o tříměsíční zákaz vstupu veřejnosti v celém katastrálním území Mostů u Jablunkova. Žádost nyní úřad posoudí.

Obdobný objem dříví se zpracovává v jihočeských Novohradských horách, zejména v okolí Žofína, Leopoldova a Pohoří na Šumavě. Tam se zatím o zákazu vstupu neuvažuje. Vítr ale v jižních Čechách poškodil také historický plot v Staré oboře u Hluboké nad Vltavou a voda způsobila erozi na několika tamních cestách. Škodu Lesy ČR předběžně odhadují na deset až patnáct milionů korun.

Během léta, ale i v předchozích měsících dopadávaly velké větve a torza asi stopadesátiletých stromů z okolních lesů na turistické trasy a naučné stezky také ve Východním Krušnohoří. Opakovaně například nedaleko panelových domů u Tesařovy stezky v Horním Litvínově.

„Mnoho stromů v této oblasti je ve špatném zdravotním stavu s viditelným poškozením. Žádáme tedy státní správu o tříměsíční veřejné uzavření jižní části Tesařovy cesty a také oblasti nad zástavbou v Alešově, Sokolské a Ukrajinské ulici v Litvínově, abychom mohli stromy označit a zpracovat. V porostech ponecháme části kmenů a dutin, které jako mrtvé dřevo podpoří biodiverzitu,“ vysvětlil tamní oblastní ředitel Lesů ČR Václav Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…