Lesy Praha: 1500 mladých stromů ze Stromovky potřebuje pravidelnou zálivku

19.08.2018 20:21

Dopady vysokých teplot a sucha se v průběhu léta ve všech parcích, stromořadích a na jiných zelených plochách, které spravujeme, snažíme mírnit pravidelnou zálivkou. Speciální péči potřebují hlavně mladé stromky v prvních několika letech od výsadby na stanovišti, neboť v té době jsou vůči vnějším vlivům nejvíce zranitelné.

Lesy Praha: 1500 mladých stromů ze Stromovky potřebuje pravidelnou zálivku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Například v největším pražském parku – v Královské oboře Stromovka – nyní roste na 1500 mladých stromků a solitérních keřů, které při zalévání rozhodně nesmíme vynechat. Kromě toho je ve Stromovce potřeba zalévat i trvalkové záhony, které dohromady pokrývají plochu o velikosti 1800 m2, a nové trávníky v centrální části parku.

Ve Stromovce se během letošního teplého a enormně suchého léta zalévá každý den už od brzkého rána. Na stromy, keře a záhony naši pracovníci denně spotřebují v průměru 30 m3 vody. Jednotlivé záhony se zalévají jednou za týden, ke každému stromu či keři se dostaneme jednou za cca 10 dní. Žíznivé jsou i trávníky. Zálivku dopřáváme hlavně těm travnatým plochám, které jsme postupně obnovili či nově založili kolem tří zrekonstruovaných a dvou nových rybníků v centrální části parku na dně bývalého Rudolfova rybníka. Denně pojmou minimálně 48 metrů krychlových vody a další metry vody jim poskytují rybníčky, ze kterých ji nabírá externí firma, jež nám se zaléváním trávníků pomáhá.

Podobné sucho jako letos bylo ve Stromovce i předloni, tehdy ale zahradníkům pomáhaly častější bouřky. Navzdory zálivce bohužel některé mladé stromy stejně schnou, protože jim přímé slunce listy spálilo. Kolik z celkového počtu mladých dřevin v parku letošní léto v pořádku přečká, budeme jistě vědět pravděpodobně až na jaře příštího roku. Je možné, že se mnohé z nich znovu zazelenají, hodně bude záležet na tom, kolik srážek s sebou přinese pomalu se blížící podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…