Lesy Praha: Konec roku klidnější (nejen) pro divoká zvířata. Praha omezila pyrotechniku

24.12.2020 14:02

Letošní Silvestr by měl být pro všechna divoká zvířata, která žijí na území pražské metropole, konečně bezpečnější a snesitelnější. Od 1. prosince 2020 v Praze začala platit nová obecně závazná vyhláška, která výrazně omezuje používání amatérských pyrotechnických výrobků.

Lesy Praha: Konec roku klidnější (nejen) pro divoká zvířata. Praha omezila pyrotechniku
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí
Dosavadní vyhláška z roku 2017 zakazovala sice laikům zábavní pyrotechniku na území Prahy po většinu roku používat, stanovovala ovšem výjimku pro několik konkrétních dní, mezi kterými byl i Silvestr a Nový rok. Nyní přichází změna pravidel – v nejcitlivějších částech města, kam mimo jiné patří například okolí vodních toků a nádrží, přírodní parky nebo zvláště chráněná území, je amatérská pyrotechnika zakázaná úplně. Věříme, že tato změna pomůže hlavně volně žijícím živočichům, pro něž mívají silvestrovské oslavy mnohdy velmi vážné důsledky.

Silvestrovskými a novoročními ohňostroji trpí i řada domácích zvířat, situace divokých zvířat je ale ještě komplikovanější. Volně žijící zvířata se před petardami a rachejtlemi totiž nemají kam ukrýt. Silné zvukové a?světelné efekty umocněné okolní tmou jim způsobují nesmírný stres, nutí je opouštět jejich bezpečné úkryty a vyčerpávat tak klíčové energetické zásoby a mimo jiné zapříčiňují i?jejich následné kolize s překážkami či střety s auty. Do naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy se pak někteří z nich dostávají například se zlomeninami křídel nebo končetin, s úrazy hlavy či jinými vážnými zraněními anebo kvůli celkovému vyčerpání. Mezi typické oběti nevázaných silvestrovských oslav zvláště na pražských náplavkách a v jejich okolí patří například labutě, které se na zimu stahují na Vltavu v centru města, protože zde řeka nezamrzá. Při úprku před hlukem pak bohužel často narážejí do tramvajového vedení na pražských mostech, které pro ně představuje velké nebezpečí i za běžných okolností, nebo dokonce přímo do konstrukcí mostů. Problémy se týkají kupříkladu také srn nebo zajíců, kteří mohou v panice snadno vběhnout pod kola aut. Řada zvířat – zvláště těch menších, jako jsou například zpěvní ptáci – se však do záchranné stanice ani nemusí dostat, protože je mohou lidé snadno přehlédnout, a pomoci se tak třeba vůbec nedočkají.

Jeden z případů z loňského Silvestra: Tato mladá labuť narazila do tramvajového vedení na Mánesově mostu v jednu hodinu po půlnoci. V té době Praha ještě stále burácela ohňostroji. Utrpěla otevřenou zlomeninu křídla, ze které silně krvácela.

Podle nové vyhlášky zákaz používání amatérské pyrotechniky na Silvestra a na Nový rok platí mimo jiné:

- na vodních tocích a ve vzdálenosti do 50 m od nich,
- na přehradách a vodních nádržích a ve vzdálenosti do 50 m od nich,
- na zvláště chráněných územích a ve vzdálenosti do 50 m od nich,
- v přírodních parcích a ve vzdálenosti do 50 m od nich,
- ve vzdálenosti do 250 m od areálu ZOO Praha, útulků pro zvířata a?zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

Kromě razantního omezení amatérské pyrotechniky se Praha rozhodla navíc zcela zakázat vypouštění takzvaných lampionů štěstí poháněných otevřeným ohněm, jejichž let ani dopad nelze korigovat a které tak představují vážné riziko požáru. Zde je k dispozici celé znění vyhlášky a zde další informace včetně orientační mapy s vyznačenými místy, na která se zákaz vztahuje.

Ve spolupráci s hlavním městem Prahou jsme na nábřežích kolem Vltavy, na vltavských ostrovech i ve Stromovce rozmístili dočasné cedule, na nichž kolemjdoucí najdou všechny podstatné informace k nové vyhlášce.

Prosíme všechny Pražany i návštěvníky Prahy, aby vyhlášku dodržovali a oslavili příchod nového roku tak, aby jej mělo šanci prožít i co nejvíce volně žijících živočichů. Omezíme-li množství odpálené pyrotechniky, neprospějeme tím jen zvířatům, ale také sami sobě a našemu životnímu prostředí, kterému tak můžeme podstatně ulevit od znečištění vzduchu toxickými chemickými látkami i od zbytečného odpadu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…