Lesy Praha: Netradiční ale s budoucností, to jsou naše vánoční jedličky

29.11.2022 17:56 | Tisková zpráva

Vánoční jedličky s budoucností jsou po roce zase tady! Šestý ročník našeho srdcového projektu jsme zahájili 22. listopadu 2022.

Lesy Praha: Netradiční ale s budoucností, to jsou naše vánoční jedličky
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Stejně jako v předchozích letech budeme prodávat speciální vánoční jedličky v květináčích. Opět se jedná o lesní sazenice jedle bělokoré, které možná nesplňují tradiční parametry dokonalého vánočního stromu, a to ani velikostí, ani tvarem, zato ale mají jednu ohromnou výhodu – jsou to stromky přímo vypěstované a určené pro výsadbu v krajině, a nemusí proto po Vánocích skončit u popelnic. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí
Letos jsme do prodeje připravili celkem 1 000 jedliček, které budete moct na jaře 2023 vysadit přímo do lesa mezi ostatní stromy třeba při příležitosti Dne pro jedličku v Kunratickém lese (1. 4. 2023).

Zhruba půlmetrové stromky jsme pro projekt vypěstovali v naší lesní školce v Čimickém háji, kde již několik let pěstujeme jehličnaté i listnaté sazenice, které pak vysazujeme v pražských lesích. I když produkce sazenic z pěstebních ploch, které se nacházejí uprostřed Čimického háje, zdaleka nepokrývá naši každoroční potřebu pro výsadby v pražských lesích, je to důležitý zdroj pro dodržení správné druhové skladby výsadeb i pro případné výpadky v externích dodávkách. Fakt, že zde stromky od semínka pěstujeme v podmínkách, které odpovídají i jejich budoucímu stanovišti, navíc zvyšuje jejich odolnost a životaschopnost.

Při dodržení správného postupu (pomalá teplotní aklimatizace, zalévání a zajišťování vzdušné vlhkosti) by stromky měly v pořádku zvládnout svůj náročný vánoční úkol ve vytopených pražských domech a bytech. A protože se nejedná o standardní vánoční jehličnany pěstované právě a pouze pro vánoční období, nýbrž o stromky běžně pěstované pro výsadby v krajině, měly by posléze úspěšně zvládnout i přesun do země na zahradě nebo v lese. Ten, kdo nedisponuje zahradou, kam by jedličku po zimě mohl zasadit, anebo ten, kdo chce stromku věnovat úplnou svobodu, může jej na jaře 2023 vzít do lesa na akci Den pro jedličku, na níž se budou bývalé vánoční jedličky pod dohledem našich lesníků vysazovat.

Od úterý 22. 11. 2022 si jedličku můžete zakoupit na některém z našich prodejních míst v různých částech hlavního města:

Kde / Kdy
Zahradnictví Ďáblice / během otvírací doby
ekocentrum Prales / během otvírací doby
hájovna Čimice / pondělí–pátek 7:30-9:00; 14:00–15:30
hájovna Hostivař / pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30
hájovna Chuchle / pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30
hájovna Šárka / pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30
hájovna Běchovice / pondělí 7:30–9:00; středa 14–15:30

Cena za stromek je 150 Kč. Kromě stromku kupující obdrží i podrobný návod, jak se o jedličku během Vánoc starat. Pokud máte zájem jedličku na jaře vysadit v lese a chcete dostat všechny informace včas na svůj e-mail, přihlaste se k odběru našich „jedličkových novinek“.

Jedle bělokorá v minulosti bývala naším nejhojnějším jehličnanem, v průběhu 20. století však z českých lesů takřka vymizela, a to hlavně kvůli nevhodnému způsobu hospodaření v lesích, vysoušení krajiny nebo průmyslovým imisím. Výsadbami mladých sazenic jí pomáháme postupně se do české přírody zase vracet. Jedle patří mezi dřeviny, které v pražských lesích každoročně vysazujeme.

jedlicka_plakat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…