Lesy Praha: Prostor před libeňským nádražím se zazelená novými pavlovniemi

25.02.2018 22:29

Na příjemnou změnu a svěží prostředí se mohou těšit obyvatelé pražské Libně i cestující z místního vlakového nádraží. Na jaře letošního roku zahájíme kompletní rekonstrukci dvouřadého stromořadí a zeleně u parkoviště před libeňským nádražím. Českomoravskou ulici tak brzy zkrášlí 15 nových stromů pavlovnie plstnaté a prostor rozkvete i novými výsadbami okrasných trav, cibulovin a trvalek.

Lesy Praha: Prostor před libeňským nádražím se zazelená novými pavlovniemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Každý, kdo v horkých letních dnech procházel místem před vlakovým nádražím Praha – Libeň jistě poznal na vlastní kůži rozpálený chodník bez stínu, hluk od pojíždějících aut i nepěkný pohled na živořící zeleň před budovou nádraží. Našim cílem, jako koordinátorů projektu nových výsadeb v této lokalitě, je upravit veřejné prostranství před nádražím tak, aby bylo reprezentativní, bezpečné a zároveň příjemné pro průchozí návštěvníky i obyvatele Libně.

Původní lípy stříbrné (Tilia tomentosa), které ve stromořadí na tomto silně exponovaném stanovišti spíše živořily, jsme se rozhodli nahradit druhem, který by měl stresové faktory snášet lépe. Proto se od poloviny roku na tomto místě setkáte s pavlovnií plstnatou (Paulownia tomentosa). Tento strom se širokou, vzdušnou korunou, který dobře prosperuje na slunném stanovišti, má velké plstnaté listy a výrazné modrofialové zvonkovité květy. Pochází z Číny a své druhové jméno dostal po dceři ruského cara Pavla I., Anně Pavlovně. Ze stávajících stromů, jsme na stanovišti ponechali 4 nejvitálnější lípy a ostatních 15 stromových míst nově osadíme pavlovniemi.

Abychom zlepšili životní podmínky stromů, zvětšíme výsadbová místa a odstraníme nevyhovující a nevzhledné kovové míře, které sloužily k zakrytí půdy a kořenů stromů. Ty nahradí podsadba tvořená směsí okrasných trav, trvalek a cibulovin vysazovaných do štěrku. Z okrasných trav zkrášlí část Českomoravské ulice třtina ostrokvětá a ozdobnice čínská, z trvalek například kakost, denivka či šater plnokvětý zvaný též „nevěstin závoj“ a z cibulovin se můžete těšit na ozdobné česneky a ocúny. Stromová místa budou dále ohrazena jednoduchými vzdušnými kovovými oplůtky, aby byly rostliny chráněny proti sešlapu.

Zároveň s úpravou stromořadí zrekonstruujeme i vegetační plochy okolo malého parkoviště u nádraží. Stávající zanedbané keřové výsadby skalníku a ptačího zobu budou nahrazeny štěrkovými záhony s kombinovanou výsadbou okrasných trav, trvalek a cibulovin. Součástí obnovy bude i provedení drobných stavebních oprav u vyvýšených záhonů na severní straně parkoviště.

Všem zrekonstruovaným prvkům se budeme intenzivně věnovat v příštích pěti letech v rámci povýsadbové péče. Autorem projektu je Ing. Martina Forejtová a veškeré náklady hradí odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.

V úsecích, kde budou práce na rekonstrukci zeleně postupně probíhat, budeme nuceni vždy dočasně omezit provoz a volný pohyb chodců. Dbejte proto zvýšené opatrnosti a respektujte bezpečnostní opatření a pokyny našich pracovníků.

Děkujeme Vám za pochopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…