Lesy Praha: Volně žijící zvířata strádají žízní i hladem

11.08.2018 19:20

Tropické teploty, které v posledních týdnech zažíváme na celém území České republiky, přinášejí řadu komplikací nejen pro lidi, ale také pro zeleň a volně žijící živočichy. S extrémními teplotami a nedostatkem srážek totiž přichází další soupeř, se kterým se musíme vypořádat: sucho.

Lesy Praha: Volně žijící zvířata strádají žízní i hladem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Volně žijící živočichové si na rozdíl od člověka nedokážou opatřit vodu otočením kohoutku na vodovodním potrubí a musejí po zdrojích k napití pátrat ve svém okolí. Těch ovšem výrazně ubývá. Hladiny potoků razantně klesají a kaluže po dešti jako by nikdy nebyly. Společně s vodou zvířatům mizí i zdroje potravy, a tak začínají strádat nejen horkem a žízní, ale i hladem. Důkazem toho jsou stovky dehydrovaných a podvyživených zvířat, která se dostávají do naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy takřka bez ustání. Jsou mezi nimi například ježci, mláďata veverek a ptáčata. Pomoc pro zvířata je však na dosah ruky a ke zlepšení jejich života stačí obyčejná mělká miska s vodou umístěná na stinném místě vaší zahrady.

Současným počasím jsou ohrožena zejména mláďata ptáků, kteří si budují svá hnízda ve škvírách, dutinách a fasádách domů nebo pod jejich střechami. V horku se fasády rozpálí, ptáčata vysoké teploty nevydrží a vyskočí z hnízd, aby si zachránila život. Takto se do záchranné stanice dostávají především mláďata vrabců a rorýsů. K ošetření přijímáme i vyšší počet mláďat veverek než v jiných letech. Dospělé veverky mají problém se sháněním potravy, což se odráží i na jejich potomstvu, kterému nemohou zajistit dostatečný příjem výživy pro jejich růst a vývoj.

Trpí i ježci. Jejich potrava se z velké části skládá ze žížal a slimáků. Žížaly se během suchých období zavrtávají hluboko do půdy, kam se na ně tito hmyzožravci nedostanou. Ježci jsou vyhladovělí a přidáme-li k tomu marné hledání vody, problém je nasnadě. V letošním roce jsme přijali desítky ježků, kteří nejsou zranění, ale jejich hlavní potíží je vysílení a dehydratace.

Se zlepšením nelehké situace volně žijících živočichů může jednoduše pomoci každý z nás. Stačí do stinného koutu vaší zahrady položit velkou mělkou misku s vodou. Ideálními nádobami jsou například misky pod květináče. Vodu je nutné denně měnit a také je zapotřebí misku pravidelně čistit, aby se v ní neusazovaly nečistoty. Mělká miska má tu výhodu, že do ní dosáhnou i ježci, veverky a další drobní živočichové a také umožňuje ptákům koupání. Koupele jsou pro ptáky velmi důležité, neboť ke svému životu potřebují kvalitní peří, které si udržují právě koupelemi. Ptákům pomůže i pítko umístěné na parapetu, balkoně, na dvoře nebo ve vnitrobloku.

Kromě vody lze zvířatům pomoci i přikrmováním. Ježci ocení konzervy pro kočky a psy nebo granule pro kočky a malá plemena psů. Veverkám nabídněte vlašské a lískové ořechy, slunečnicová semínka a ovoce.

S nástupem vysokých teplot jsme museli v záchranné stanici zavést i speciální režim. Pravidelně ochlazujeme venkovní voliéry vodou a zvířata dostávají čerstvou vodu k pití a ke koupelím 2 až 3x denně. Pacienti vyžadující intenzivní péči jsou umístěni v klimatizované místnosti, aby je horko nevyčerpávalo a nebránilo jim v zotavování. U většiny uzdravených a zotavených živočichů čekáme s jejich návratem do přírody na chladnější dny, abychom je nevypouštěli do extrémních podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…