Letecká výjezdová skupina z Ruzyně bude fungovat jinak. Praha a Středočeský kraj podepsaly spolupráci

27.04.2016 15:49

Letecká výjezdová skupina, která za pacienty vzlétá z Prahy-Ruzyně, je doplňkovou službou pozemních složek. Ročně bývá vyslána přibližně k 500 pacientům, z toho více než 80 procent vzletů se uskuteční do Středočeského kraje.

Letecká výjezdová skupina z Ruzyně bude fungovat jinak. Praha a Středočeský kraj podepsaly spolupráci
Foto: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Popisek: Letecká výjezdová skupina z Ruzyně bude fungovat jinak. Praha a Středočeský kraj podepsaly spolupráci.

Do vrtulníku, který provozuje Letecká služba PČR, zajišťovala zdravotnickou posádku a materiál ze svého rozpočtu doposud pražská záchranka. V loňském roce představovaly tyto náklady 12 milionů korun.

V březnu letošního roku byla podepsána smlouva o spolupráci mezi hlavním městem Prahou a Středočeským krajem, na základě které dochází k dohodě o sdílení vrtulníku a 50ti procentní finanční spoluúčasti obou krajů. Samotný vzlet vrtulníku bude možné nově aktivovat přímo ze zdravotnického operačního střediska středočeské záchranky.

„Je jasné, že záchrana života závisí často na každé vteřině, a pak by hranice města neměly hrát žádnou roli. Není podstatné, jestli se zasahuje v Praze, nebo ve Středočeském kraji a pokud toto memorandum pomůže zachránit lidské životy, pak má rozhodně smysl. Jsem přesvědčena, že spolupráce na úrovni záchranných služeb, může být dobrou inspirací i pro jiné bezpečnostní složky,“poznamenala primátorka Prahy Adriana Krnáčová, která se dnes ráno setkala u záchranářského vrtulníku s hejtmanem Středočekého kraje Milošem Peterou.

„Jsem velmi rád, že se několikaleté úsilí podařilo dotahnout do zdárného konce a spolupráce se začne realizovat. Přinese finanční úsporu našemu zřizovateli a rychlejší aktivaci vzletu pro pacienty,“ řekl ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…