Letiště Praha dočasně umožní dřívější točení letadel při odletu

26.07.2020 16:51

Z důvodu snížení hlukové zátěže, zkrácení letové doby a snížení emisí u letadel dojde během července letošního roku k dočasné úpravě postupů pro odlety letadel z Letiště Václava Havla Praha. Cílem tohoto opatření je posílení odpovědného přístupu Letiště Praha ke svému okolí a většímu zapojení partnerů letiště do snižování vypouštěných emisí.

Letiště Praha dočasně umožní dřívější točení letadel při odletu
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Úprava těchto postupů umožní minimalizovat poloměry oblouku letadel při startu a v některých případech i zvýšit úhel jejich stoupání. Zároveň se nyní uplatňují rychlostní omezení v hodnotě 220 uzlů (přibližně 410 km/h), a to až do okamžiku dosažení výšky 5 000 stop nad mořem, což představuje přibližně 1 100 metrů nad úrovní terénu letiště.

Tyto změny se nejvíce projeví u odletů letadel, jejichž cílová destinace se nachází v opačném kurzu než je směr aktuálně používané vzletové dráhy. Typicky se jedná o odlety do destinací směrem na východ z hlavní dráhy ve směru 24, odlety do západních destinací ze stejné dráhy ve směru 06 či odlety mířící na jih z vedlejší ranveje ve směru 30.

Například při letu do Varšavy může dojít u dvoumotorového proudového letadla, zároveň také v závislosti na meteorologické a provozní situaci, k úspoře až přibližně 200 kg leteckého paliva, 640 kg CO2 (oxidu uhličitého) a 3,3, kg NOx (oxidu dusíku). Úspory paliva a emisí v ročním součtu tak pomohou nejen leteckým dopravcům nacházejících se momentálně ve složité situaci, ale zejména v čistotě ovzduší v okolí letiště.

Nový postup bude průběžně vyhodnocován, a to za pomoci moderního systému monitoringu hluku a letových tratí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…