Letiště Václava Havla Praha bude v zimní sezóně spojeno přímou linkou s 97 destinacemi

22.10.2015 12:50

V neděli 25. října 2015 bude na Letišti Václava Havla Praha zahájen provoz podle zimního letového řádu. Ten ukončí úspěšnou letní letovou sezónu, během které se počet cestujících meziročně zvýšil o 7,6 %.

Letiště Václava Havla Praha bude v zimní sezóně spojeno přímou linkou s 97 destinacemi
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Během zimní sezóny plánuje na Letišti Václava Havla Praha operovat 55 leteckých společností, z toho 50 na linkách pro cestující a 5 cargo dopravců. Nový letový řád bude obsahovat pravidelná spojení do 97 míst ve 38 státech. V porovnání se stejným obdobím loňského roku tak počet přímých pravidelných linek v osobní přepravě naroste o 15 a cestující se mohou těšit na spojení do 17 nových destinací.

Letiště Václava Havla Praha bude mít za sebou úspěšnou letní sezónu (29.3. – 24.10.2015), ve které očekává 7,6% meziroční nárůst cestujících. Během platnosti letního letového řádu odbaví přes 8 mil. pasažérů. „Největší nápor cestujících letiště zaznamenalo v letních měsících (červen až srpen), kdy bylo odbaveno 3 962 432 cestujících, což je přibližně o 9 % více než během loňského léta. Rekordním dnem se stal 16. srpen, kdy letištěm prošlo bezmála 50 tisíc pasažérů,“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Českého aeroholdingu. Největší počet cestujících v tomto období směřoval do Velké Británie, Řecka, Německa, Španělska, a Itálie.

Zimní letový řád bude na Letišti Václava Havla Praha platit od 25. října 2015 do 26. března 2016. „Letošní zimní sezóna přinese spojení do 17 nových destinací v 10 zemích světa. Své sítě rozšiřují nejen stávající dopravci, ale podařilo se nám přilákat i nové aerolinky, které kromě nových přímých linek nabídnou i možnosti návazných spojení v rámci svých sítí. Jedná se o Hainan Airlines, který nabídne dlouho očekávanou novou dálkovou linku do Pekingu, dále Air Cairo s oblíbenými egyptskými destinacemi, AirBerlin s obchodně důležitou linkou do Berlína,“ dodal Řehoř.

Také stávající dopravci přicházejí s řadou novinek. Pokračují v linkách, které zahájili v letní sezóně 2015, nebo otevírají zcela nová spojení. Patří mezi ně linky Českých aerolinií do Billundu, Boloni, Jerevanu a Nice, které aerolinka operovala již během letního letového řádu. V zimě budou nově pokračovat i linky Jet2.com do Belfastu a Glasgow nebo spoj letecké společnosti Volotea do Bordeaux. Letecká společnostTransavia zahájí své lety do holanského Eindhovenu. Český dopravce SmartWings převede do přímého pravidelného provozu dříve charterové linky na Fuerteventuru a Lanzarote, nově pak nabízí na zimu linky do Palma de Mallorca a do Valencie. České aerolinie, easyJet a Volotea zařadili do zimního letového řádu nově také Benátky.V Praze začne operovat také nový cargo dopravce UPS, který rozšíří počet linek pro nákladní přepravu do Kolína nad Rýnem a Budapešti.

Největší počet destinací s přímým spojením z Prahy je pro nadcházející sezónu plánován do Velké Británie, kam směřuje 12 tratí s pravidelným provozem.

Následuje Itálie s 10, Španělsko s devíti, Rusko s osmi a Francie se sedmi destinacemi. Top destinací v počtu pravidelných leteckých spojení je Moskva/Šeremetěvo, kam se bude létat až 10x denně. Následují Paříž/Charles de Gaulle a Amsterdam, do kterých bude každý den směřovat až osm letů. Až sedm spojů denně bude létat do Frankfurtu a Varšavy.

V případě zimních dovolených se bude z Prahy nejčastěji létat do Dubaje a do egyptských měst Hurghada a Marsa Allam. Vedle tradičních letovisek budou k dispozici i spoje do vzdálenějších a exotických destinací, například do Mombasy v Keni, kubánského Varadera nebo na Zanzibar.

Celkový přehled novinek v zimním letovém řádu:

17 nových destinací v pravidelné přepravě:

Belfast 

(Jet2.com)

Eidhoven

(Transavia)

Marsa Allam

(Air Cairo)

Benátky

(ČSA, Volotea, easyJet)

Fuerteventura

(SmartWings)

Nice

(České aerolinie)

Berlín

(AirBerlin)

Glasgow

(Jet2.com)

Palma de Mallorca

(SmartWings)

Billund

(České aerolinie)

Hurghada

(Air Cairo)

Peking

(Hainan Airlines)

Boloňa

(České aerolinie)

Jerevan

(České aerolinie)

Valencie

(SmartWings)

Bordeaux

(Volotea)

Lanzarote

(SmartWings)

 

 

4 noví dopravci:  Air Cairo, AirBerlin, Hainan Airlines, UPS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …