Liberecká zoologická zahrada jako první na světě odchovala mládě orla nejmenšího

01.06.2017 19:52

Chov orlů nejmenších v lidské péči je velice náročný a v zoologických zahradách je momentálně chováno pouze sedmnáct jedinců tohoto druhu. ZOO Liberec je chová od roku 2007 a o jejich odchov jsme se snažili dlouhých deset let. Pro libereckou zoo je to obrovský úspěch světového charakteru, jelikož se jedná o historicky první odchov tohoto dravce v zoologických zahradách.

Liberecká zoologická zahrada jako první na světě odchovala mládě orla nejmenšího
Foto: ZOO Liberec
Popisek: Orel nejmenší (Hieraaetus pennatus)

Mládě se vylíhlo 25. května a do dnešního dne bylo umístěno ve speciálním inkubátoru, ve kterém se ošetřovatelé snažili malého orla rozkrmit. Do hnízda pod samici zatím umístili dřevěný podkladek. Orlí mládě pomalu přibývalo na váze a nevykazovalo žádné známky hendikepu, a proto se zoolog Jan Hanel rozhodl dnes malého opeřence podložit zpět do hnízda pod svou matku. „Byli jsme velice nervózní, jak celá akce dopadne. Podkládání bývá rizikové a nezřídka se stává, že rodiče mláděti ublíží či ho vůbec nepřijmou, přibližuje situaci Jan Hanel. Naštěstí vše dobře dopadlo. „Samice navíc začala okamžitě po příletu na hnízdo malého opeřence krmit, což vůbec není u dravých ptáků standardní. Většinou mláďata hned zalehnout a ptáčata nechávají den bez potravy,“ dodává radostně.

Rodičovský pár s mládětem zatím z bezpečnostních důvodů zůstává v zázemí liberecké zahrady a do výstavní expozice bude umístěn nejdříve na podzim letošního roku.

Orel nejmenší (Hieraaetus pennatus)

Orel nejmenší obývá otevřenou krajinu poblíž lesa do nadmořské výšky 2000 m v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko zasahuje až do střední Asie. V zimě přelétá v Africe na jih od Sahary (evropská populace) a do Indie (asijská populace). Vzácně zalétává na východ ČR, není vyloučeno ani nepravidelné hnízdění. V celé Evropě je zaznamenáno cca 5200 párů, z toho 10 - 15 ve střední Evropě.

Jak samo jméno napovídá, jde o nejmenšího evropského orla. Rozpětí křídel dosahuje 110-132 cm. Ve srovnání s káňaty je menší, má užší křídla, delší ocas a běháky opeřené až po prsty. Vytváří dvě barevné variace - v Evropě častější světlou (hnědavý vršek těla, spodek nažloutle bílý) a tmavou (hnědá).

Hnízdo si staví vysoko na stromech, od května snáší 2 - 3 vejce. Na snůšce sedí především samice 36 - 40 dní. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 50 - 55 dní, dva a půl měsíce po vylíhnutí se osamostatňují. Nejvyšší věk dosažený v zajetí je 12 let.

Redakci PL můžete podpořit i zakoupením předplatného. Předplatitelům nezobrazujeme reklamy.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Tomáš Jirsa, MBA byl položen dotaz

K prezidentské volbě

Nejste jejím zastáncem a vadí vám, že jeden senátor nebo poslanec může podpořit více kandidátů. A co to, že jejich podpis má několikanásobně větší váhu než hlas lidí? Když už přímá volba, neměli by všichni sbírat podpisy stejně tedy od lidí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Středočeský kraj: Další část Labské cyklostezky dokončena

22:54 Středočeský kraj: Další část Labské cyklostezky dokončena

Středočeský kraj prostřednictvím Krajské správy a údržby silnic (KSÚS) dokončil další úsek Labské cy…