Liberecký kraj: Finanční pomoc majitelům lesa, napadeného kůrovcem

28.05.2018 19:51

V důsledku zvyšování sucha se snižuje také vitalita lesních porostů a zvláště ohroženou dřevinou je pak smrk ztepilý. Dlouhotrvající extrémní teploty urychlují vývoj běžných druhů kůrovců a umožňují navýšení počtu generací či šíření u nás doposud nepříliš rozšířených druhů, např. lýkožrouta severského. Krajský úřad poskytuje metodickou a poradenskou pomoc. Jako orgán státní správy lesů má pod kontrolou i agendu ukládání opatření a pokut. Tím pomáhá chránit uvědomělé vlastníky.

Liberecký kraj: Finanční pomoc majitelům lesa, napadeného kůrovcem
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

V Libereckém kraji patří situace k nejpříznivějším z celé ČR. Je to jednak důslednou prací lesníků, z nichž mnozí si ještě pamatují kůrovcovou kalamitu v Jizerských horách a vědí, že nebezpečí nelze podceňovat a též nás zatím podrželo počasí. „Rok 2017 byl u nás srážkově příznivý a hrozící nástup kůrovců po dvou suchých předchozích letech tak byl utlumen. Přesto nelze usnout na vavřínech. Kalamita se může rozvinout velmi rychle,“ konstatuje Jiří Löffelmann, člen Rady Libereckého kraje, do jehož působnosti lesnictví náleží.

Po několika větrných epizodách uplynulého půlroku zůstává místy v lesích našeho kraje nezpracované smrkové dřevo, které je již od konce dubna napadeno kůrovcem. „Pokud toto dřevo nebude v nejbližších 3-4 týdnech asanováno, hrozí nám velké nebezpečí,“ upozorňuje radní Löffelmann.

Ignorování výskytu kůrovce a pokynů odborného lesního hospodáře je vážná a nebezpečná věc. Pokud vlastník lesa nečiní přiměřená opatření, je odborný lesní hospodář povinen informovat orgán státní správy lesů. Ta může uložit opatření nebo pokutu až do výše 1 milionu Kč. Podle radního Löffelmann nejde však jen o pokutu. Šířením kůrovce dochází ke znehodnocování dřeva a ohrožování majetku sousedů. „Z jednoho neuhlídaného stromu jich do roka bude dalších deset napadených,“ vysvětluje radní s tím, že Liberecký kraj se proto snaží vlastníkům lesa pomáhat.

Liberecký kraj tradičně podporuje některé lesnické činnosti. V souvislosti s ochranou lesa bych chtěl upozornit na podporu instalace lapáků (pokácený strom, který slouží jako návnada na kůrovce a po napadení je asanován) a podporu použití feromonových lapačů. Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…