Liberecký kraj: Kostel Narození Panny Marie v Dubnici se dočkal nové fasády

06.08.2020 15:31

Ukázkou barokního venkovského stylu je kostel Narození Panny Marie v obci Dubnice nedaleko Jablonného v Podještědí. Pečují o něj sami Dubničtí, na opravu fasády přispěl i Liberecký kraj. Kostel je obklopený hřbitovem s kaplí a 13 zastaveními křížové cesty.

Liberecký kraj: Kostel Narození Panny Marie v Dubnici se dočkal nové fasády
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Podpořit obnovu památky, na které se podílejí obyvatelé obce, je skutečná radost. A také záruka toho, že bude mít kostel pro místní i nadále využití,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rekonstrukce kostela, od roku 1965 památkově chráněného, začala před lety opravou věžních hodin. Díky místním lidem se začal měnit interiér kostela, našel se i starý oltář, vrátily se obrazy, opravila se kazatelna. Slavnostní otevření opraveného kostela Narození Panny Marie se uskutečnilo 18. prosince 2008.

Raně barokní kostel byl vystavěn v letech 1699 až 1702, přestavěn do současné podoby byl pak na počátku 19. století. Jedná se o poutní místo Mariánského kultu, jak dokládá pozdně gotická dřevořezba Madony z 15. století osazená na hlavním oltáři. Kazatelna a varhany pochází z počátku 18. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…