Liberecký kraj: Křest knihy o výtvarníkovi Harcubovi zpestří ukázky jeho děl

29.02.2020 22:45

Významného českého výtvarníka Jiřího Harcubu připomíná nová publikace, kterou vydává Severočeské muzeum v Liberci.

Liberecký kraj: Křest knihy o výtvarníkovi Harcubovi zpestří ukázky jeho děl
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Její křest se uskuteční v pátek 28. února od 11 hodin ve vstupním vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Kniha nese poetický název Jinovatka na peřině. Harrachovské kořeny Jiřího Harcuby.

Publikace vnímá Harcubu nejen jako rytce a medailéra, ale také jako citlivého pedagoga, jemuž se předkové z harrachovského domku stali inspirativními vzory. Představuje jej jako člověka, kterého vzpomínky na chudé stavení v horském městečku provázely na všech cestách daleko za hranicemi.

„Jiří Harcuba se významně podepsal na úrovni a podobě českých mincí a medailí. Jeho sklářská rytecká práce je známá u nás a snad ještě více v zahraničí. Po světě má mnoho žáků, kteří dnes dosahují skutečně světového mistrovství v oboru,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kniha, kterou lze objednat na e-mailové adrese obchod@muzeum.cz, přibližuje řadu Harcubových děl ze sbírek Severočeského muzea. Jeho pracemi ve skle se zabývá text Oldřicha Palaty a na mincovní a medailérskou tvorbu se ve svém příspěvku zaměřuje Kateřina Nora Nováková. Kapitoly o historii domu, rodu Harcubů a jejich vlivu na tvůrčí a pedagogickou činnost Jiřího Harcuby zpracovává Kristýna Rossmannová.  Vyprávění o životě a díle umělce oživují vzpomínky vdovy Zdeny Harcubové, sestry Marie Šolcové a poznámky sochaře a medailéra, Harcubova spolupracovníka a přítele Jiřího Dostála. Prostřednictvím úryvků ze svých deníků se pak do příběhu zapojuje i sám výtvarník. To vše doplňuje obrazová část s dobovými fotografiemi a kresbami, se současnými záběry interiéru domu od Michaela Čtveráčka a fotografiemi originálů Harcubových děl od Milady Dománkové. Atmosféru nynější podoby domu v Harrachově vystihují fotografie Šimona Pikouse a Karla Doška.

V roce 2016 získalo Severočeské muzeum v Liberci do správy dům rodiny Harcubových číslo 73 v Harrachově – Novém Světě. V něm se nachází historicky cenná domácí brusičská a rytecká dílna, tvořící jedinečně dochovaný soubor sklářských technologií a díky ní byl dům v roce 1980 zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek. Severočeské muzeum založilo také novou muzejní podsbírku Památník Jiřího Harcuby. Dokumenty z pozůstalosti začaly odhalovat stále živější obraz o tomto sklářském rodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…