Liberecký kraj: Papírna Papyrea uspěla na festivalu Big See ve slovinské Lublani

11.11.2019 20:18

Výhru Grand Prix v kategorii Tvůrčí příběh a identita jako zážitek neboli Creative story and identity as experience 2019 na festivalu Big See ve slovinské Lublani vybojovala ruční papírna Papyrea z podještědské Zdislavy. Festival je součástí akce Měsíc designu Lublaň, které se účastní 19 zemí střední a jihovýchodní Evropy.

Liberecký kraj: Papírna Papyrea uspěla na festivalu Big See ve slovinské Lublani
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Pro mě je toto mezinárodní ocenění vlastně jen potvrzením toho, co v papírně vidíte na první pohled. Je to touha a snaha majitelů dělat na špičkové úrovni to, co se naučili, neustále nabídku vylepšovat a dělat ji zajímavější. A také přistupovat k tradiční technice s pokorou a zároveň nově,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Porota vybírala z 12 nominovaných destinací střední a jihovýchodní Evropy. Zdislavskou papírnu ohodnotila takto: „Tvůrčí příběh Papyrey je příběhem znalostí a hodnot. Kombinuje odbornost ruční výroby papíru s malebnou krajinou severních Čech a osobním nadšením majitelů. Propojuje své návštěvníky aktivitou a nabízí pocit pospolitosti mimo technologii — to je to, co mnoho lidí dnes na cestách hledá. Nejenže se jedná o jedinečný zážitek pro cestovatele, ale  obohacuje také místní komunitu. Papyrea zároveň uchovává část tradičních znalostí a hodnot.“

Ruční papírna Papyrea je rodinná manufaktura v malebném zákoutí Ještědského hřebene, vesnici Zdislava. K výrobě papíru tu slouží nejen původní materiály, jakými jsou len, konopí a bavlna, ale i juta, sisal, vodní hyacint, papírenská moruše či sloní nebo koňský trus. Ovládají tu rovněž japonskou techniku výroby papíru, jež pochází ze šestého století našeho letopočtu, zachovala se v původní podobě dodnes a je zapsána v nehmotném dědictví UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…