Liberecký kraj může v návrhu rozpočtu pro příští rok počítat s vyššími příjmy, pomohly tomu i sdílené daně

03.11.2021 17:05 | Tisková zpráva

Celkem 3 886 420 000 korun má v návrhu rozpočtu pro příští rok k dispozici Liberecký kraj. Může navíc využít meziročního nárůstu 12,1 % z dosažených příjmů ze sdílených daní za rok 2021. Nejvíce peněz vynaloží kraj na dopravu, do svého dotačního fondu či na modernizaci liberecké nemocnice.

Liberecký kraj může v návrhu rozpočtu pro příští rok počítat s vyššími příjmy, pomohly tomu i sdílené daně
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Při sestavování návrhu rozpočtu pro rok 2022 jsme vycházeli zejména ze Střednědobého výhledu na roky 2022 až 2025, vládou schváleného rozpočtu na příští rok a ze skutečného plnění rozpočtu kraje za prvních devět měsíců letošního roku,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí

Návrh rozpočtu již zohledňuje úpravu zákona o rozpočtovém určení daní z letošního ledna, na němž se podílel i Liberecký kraj a který zvyšuje podíl regionů na vybraných sdílených daních z 8,92 % na 9,78 %. „Díky tomu můžeme počítat oproti letošnímu roku s 360 miliony navíc ze sdílených daní. Představuje to meziroční nárůst o 12,1 %,“ dodal náměstek Miklík.

Celkem bude kraj na rok 2022 disponovat 3.886.420.000 korun. Může tak příští rok podpořit provoz svých příspěvkových organizací v souvislosti s očekávaným navýšením cen energií a služeb a také s navyšováním mezd a platů. 

„Na dopravní obslužnost například pošle kraj v příštím roce o 68 milionů korun více než letos, namísto 735 milionů to bude 803 milionů,“ dodal Miklík. 

Výdaje určené na spolufinancování projektů z evropských peněz jsou ve srovnání s rokem 2021 navýšeny o 153,2 milionu korun a nyní v návrhu krajského rozpočtu dosahují
333,2 milionu.

Vedle toho jsou součástí návrhu rozpočtu kraje pro rok 2022 i finanční prostředky vynakládané krajem z Dotačního fondu Libereckého kraje ve výši 110,82 milionu korun či dotace na významné akce, a to celkem za 10,08 milionu korun.

Nejvýznamnějším projektem příštích let je výstavba nového Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec. Kraj nyní hledá vhodnou banku, která mu půjčí 1,3 miliardy na pokrytí nákladů na jeho výstavbu. Splátky budou v příštích letech nastaveny tak, aby nepřesahovaly sumy, na které byl krajský rozpočet připraven v uplynulém období, a zároveň nebyly ohroženy další investice. Liberecký kraj také stále snižuje svůj dluh. Ten nyní činí 311 milionů korun. Pro srovnání – v roce 2013 byl 1,15 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…