Liberecký kraj podpoří včelařství a předcházení vzniku odpadů

07.03.2018 13:12

Vyhlášení dvou dotačních programů v oblasti životního prostředí odsouhlasila na svém pravidelném zasedání dne 6. března Rada Libereckého kraje. Na podporu včelařství je vyčleněna částka 1.513.000 Kč. Ve druhém programu se Liberecký kraj snaží předejít vzniku odpadů. Investuje částku 1.424.000 Kč nejen na předcházení jejich vzniku, ale i na opětovné použití a podporu sběru a využití bioodpadu.

Liberecký kraj podpoří včelařství a předcházení vzniku odpadů
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Budova Krajského úřadu LK v Liberci

„Program, který podpoří včelaře, je vyhlašován již od roku 2009. Byl postupně upravován tak, aby maximálně vyhovoval žadatelům a zároveň naplňoval účel programu – zvyšování zavčelení Libereckého kraje. Minulé kolo proběhlo bez jakýchkoliv problémů. Z toho důvodu jsou po konzultaci s vedením Českého svazu včelařů v Libereckém kraji podmínky z roku 2017 zachovány,“ uvedl Jiří Löffelmann, radní pro rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Cílem druhého vyhlášeného programu je snížit množství vznikajícího odpadu. „Ukládání odpadů na skládky či jejich spalování je nákladné a neekologické. Vyhlášený program se snaží podpořit také jejich opětovné využívání,“ vysvětlil Löffelmann. Nově je zařazena možnost čerpat v rámci dotace finance na nákup elektrických kompostérů na likvidaci gastroodpadů (např. ve školních jídelnách), dále na štěpkovače a drtiče dřeva a také na opravárenskou činnost.

Oprávněnými žadateli byly dříve v tomto programu pouze obce, jejich příspěvkové organizace, svazky obcí. Nyní může vzhledem k zařazení opravárenské činnosti o dotaci požádat i fyzická osoba oprávněná k podnikání či jiná právnická osoba. V tomto programu je tak možné nově žádat o dotaci na vybavení nutné k opravám i na režijní náklady opravárenských provozoven (nikoliv však na opravy silničních motorových vozidel). Minimální výše dotace byla v tomto programu snížena na 20.000 Kč.

Žádosti o poskytnutí dotace z programu na podporu včelařství bude možné podávat v období od 30. 4. do 25. 5. 2018. Žádosti o finanční příspěvek z dotačního fondu na podporu předcházení vzniku odpadů pak v období od 30. 4. do 23. 5. 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …