Lídři světové jaderné energetiky a průmyslu se sešli v Moskvě

12.08.2015 13:49

Lídři světové jaderné energetiky a průmyslu se sešli v Moskvě na VII. ročníku mezinárodního fóra Atomexpo, které se konál od 1. do 3. června. Nabitého pracovního programu fóra se zúčastníli více než 2200 lidí ze 47 zemí, což je rekordní počet za všechny dosavadní ročníky.

Lídři světové jaderné energetiky a průmyslu se sešli v Moskvě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna z věží moskevského kremlu

K hlavním cílům pořadatelů Atomexpa-2015 patříly rozvoj mezinárodní spolupráce Ruska se zeměmi střední a východní Evropy, Latinské Ameriky, Asie, Tichomoří a Afriky v oblasti jaderné energetiky.

Součástí třídenního programu byla i mezinárodní specializovaná výstava, které se zúčastníly více než 100 společností, včetně 30 zahraničních.

Moderátorkou plenárního zasedání na téma „Jaderná energetika jako impuls pro sociálně ekonomický rozvoj“ byla generální ředitelka Světové jaderné asociace (WNA) Agneta Rising. která kromě jiného zdůraznila, že poptávka po jaderné energetice roste po celém světě. Na příkladu Maďarska potom názorně ukázala podporu mírového využití jádra většinou obyvatel země. V rámci plenárního zasedání vystoupil také představitel České republiky Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR.

Šéf státní korporace pro jadernou energii Rosatom Sergej Kirijenko informoval přítomné o nových trendech v jaderné energetice. Prioritou je podle jeho slov zajištění vysoké úrovně bezpečnosti nových objektů, které jsou ve výstavbě, stejně jako v prodloužení doby jejich provozuschopnosti. Kirijenko uvedl, že životnost jaderných reaktorů se v současné době výrazně prodlužuje díky novým materiálům a technologiím. Příkladem takových inovací, které dokáží prodloužit provozuschopnost jaderných elektráren až na 100 let, je vývoj a aplikace nového krytu reaktorů, který byl vyzkoušen v Rusku. Dalším vektorem rozvoje jaderné energetiky je zkrácení prodlev při výrobě energie, včetně doby výstavby nových bloků.

Pracovní program fóra Atomexpo tvoříly také debaty u kulatých stolů o nejaktuálnějších otázkách jaderné energetiky. O roli jádra v rozvoji národních ekonomik a technologickém přínosu ruské korporace Rosatom pro jaderný průmysl diskutovali účastníci fóra ze zemí BRICS – Brazílie, Indie a Číny.

Představitelé státní korporace Rosatom také informovali o své činnosti v zahraničí, například při probíhající výstavbě JE Akkuyu v Turecku a JE Hanhikivi-1 ve Finsku. Ředitel pro rozvoj a mezinárodní obchod Rosatomu Kiril Komarov informoval účastníky fóra o plánech korporace, týkajících se zahraničních trhů.

Současný stav na světových trzích s jaderným palivem pro jaderné elektrárny, zkušenosti s dodávkami čerstvého a zpracování a uložení použití vyhořelého jaderného paliva, stejně jako nové přístupy k aktivitám na trzích s jaderným palivem, zhodnotíli představitelé palivové společnosti TVEL, koncernu Rosenergoatom, společnosti Uranium One Holding N.V., akciové společnosti Federální centrum jaderné a radiační bezpečnosti, francouzských společností Areva, EDF a CIFAL, akciové společnosti N?? Kazatomprom, české společnosti ČEZ, evropského konsorcia pro obohacování uranu Urenco a americké společnosti NAC International.

Experti Rosatomu, společnosti EDF (Francie), jaderných elektráren Pakš (Maďarsko), Mecamor (Arménie), Loviisa (Finsko), Nuclear Energy Corporation of South Africa (JAR) a akciové společnosti Rusatom Servis debatovali o otázkách nepřetržitého provozu a obsluhy JE v současných podmínkách, stejně jako o aktuálních úkolech v rámci zajištění bezpečnosti jaderných bloků a jejich modernizací prodloužení termínů provozuschopnosti provozovaných jaderných reaktorů.

Globální strojírenské trhy, jejich střednědobé perspektivy a mezinárodní spolupráce byly dalším tématem debaty představitelů energetických společností z celého světa. Partnerství mezi výrobci zařízení a inženýringovými a projektovými společnostmi je každým rokem výhodnější a intenzivnější.

V rámci prezentace inovací v jaderném průmyslu představíla státní korporace Rosatom svůj projekt výstavby největšího víceúčelového výzkumného jaderného reaktoru na bázi rychlých neutronů MBIR. Jaderný projekt „Průlom“ pro zpracování jaderného paliva a uzavření jaderného cyklu dá nahlédnout do střednědobých perspektiv energetiky budoucnosti.

Ekologická bezpečnost ve všech etapách výroby, od těžby surovin až po rekultivaci znečištěných území byla předmětem debat expertů z vědeckých ústavů, státních úřadů i občanských sdružení z Ruska a zahraničních zemí.

Česká republika byla na fóru Atomexpo-2015 zastoupena například společností Envinet, která se specializuje na produkci přístrojů pro provádění spektrometrických měření a charakteristik radioaktivních odpadů, inženýrskou a projektovou společností EGP Invest a společností ALVEL, jejíž činnost spočívá v poskytování vědecko-inženýringových služeb v jaderném průmyslu. Úspěchy Slovenské republiky v jaderné energetice prezentovala ve své expozici projektová a inženýringová společnost VUJE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…