Ljubomír Drápal pro Finanční a ekonomický institut: Češi často zdědí dluhy, které je zruinují

17.07.2017 11:30

Dědictví může raz dva skončit bankrotem. Lidé často dědí dluhy, o kterých ani nevěděli, že je zemřelý nasekal, a protože neumějí ve složitém občanském právu chodit, neochrání si před věřiteli mrtvého včas svůj vlastní majetek. „Je-li dědictví předlužené, tak je to začátek dluhové pasti pro pozůstalé,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal.

Ljubomír Drápal pro Finanční a ekonomický institut: Češi často zdědí dluhy, které je zruinují
Foto: Archiv
Popisek: Předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal

Lidé pořizující závěti podle něho věnují malou pozornost tomu, aby ustanovily osobu, která bude majetek spravovat po dobu pozůstalostního řízení. Přitom právě na takové osobě do velké míry záleží, jak bude závěť naplněna.

„Pokud osoba správce majetku není, může to vykonávat vykonavatel závěti. Není-li určen ani vykonavatel závěti, může ho určit pozůstalostní soud. A pokud ho neurčí, je majetek bez správce. Dědic, který se ujme správy pozůstalosti, přestože k tomu nebyl určen, se přitom vystavuje podle zákona nebezpečí, že přijde o výhradu soupisu majetku,“ upozornil Drápal v rozhovoru.

Výhrada soupisu majetku u notáře zaručuje, že za dluhy zůstavitele dědicové ručí jen do výše majetku dědictví, a ne svým vlastním. Podle Drápala ale tomuto termínu právní laik nerozumí. Drápal rovněž poukazuje na vyloženě rozporuplné paragrafy nového občanského zákoníku týkající se pozůstalostí, respektive dědictví.

Celý rozhovor s Ljubomírem Drápalem si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…