MHMP: Hlavní město vybralo vítěze soutěže na podobu nového sídla pražské záchranky na Proseku

18.10.2023 16:27 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy dnes na základě předchozího rozhodnutí poroty schválila výsledky otevřené mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže na návrh Administrativně-technické budovy Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

MHMP: Hlavní město vybralo vítěze soutěže na podobu nového sídla pražské záchranky na Proseku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Vítězný návrh vytvořil tým architektů z bratislavského studia PLURAL. Ve finálovém kole vybírala porota celkem ze šesti návrhů. Nové sídlo záchranky vznikne na Proseku a bude sloužit jako dispečink, středisko pro výcvik záchranářů nebo například pro servis sanitních vozů.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Je pro mě mimořádně potěšující, že máme konečně po dlouhých 11 letech od prvního záměru vybraný architektonický návrh na nové sídlo Zdravotnické záchranné služby. Nový projekt umožní vybudovat nejen zdravotnické operační středisko na špičkové úrovni a současně se pod jednou střechou výrazně zefektivní práce a koordinace našich zdravotníků. Už nyní patří naši záchranáři do evropské špičky. Cílem je zajistit jim takový standard, aby se našim strážným andělům pracovalo ještě lépe. Jsem proto nesmírně ráda, že nové sídlo pro pražskou záchranou službu je zase o kousek blíž a že nám s výběrem vítězného projektu pomohli samotní záchranáři. Jsem přesvědčena, že nové sídlo bude sloužit Pražanům a celému městu po další dlouhá desetiletí," říká náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální služby Alexandra Udženija, která byla také členkou výběrové komise.

„Nové sídlo bude pro záchrannou službu znamenat lepší zázemí a pro Pražany lepší služby, které jsou ty naprosto nejpotřebnější. Není nic důležitějšího než záchrana lidských životů a vedení pražské radnice si to plně uvědomuje,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Praha vyhlásila mezinárodní otevřenou dvoufázovou architektonicko-urbanistickou soutěž na návrh nového sídla pražské záchranky na Proseku už koncem září 2022. V termínu do 17. února letošního roku pak bylo řádným způsobem doručeno 19 soutěžních návrhů.

Porota následně koncem března provedla hodnocení předložených soutěžních návrhů podle míry naplnění kritérií stanovených soutěžními podmínkami a vybrala šest z nich, které se posunuly do druhé fáze soutěže. V září pak porota vyhodnotila dopracované návrhy všech finalistů a stanovila celkové pořadí. Současně s tím také navrhla rozdělení cen i tzv. skicovného pro jednotlivé účastníky.

Nyní pražští radní rozhodli v souladu s názorem poroty o výsledku soutěže. Jako nejvhodnější byl vybrán návrh architektonického studia PLURAL z Bratislavy, který byl za první cenu odměněn částkou 2 000 000 Kč. Na druhém místě se umístil návrh od architektů Martinez Morero Recabarren Estudio S.L z Barcelony a třetí skončil pražský Atelier bod architekti. Zbylým třem účastníkům finálového kola bylo rozděleno skicovné, konkrétně se jedná o studia PEER COLLECTIVE, Apropos Architects a Bureau Babyn Michałowski + Biuro Projektów Lewicki Łatak. Celková částka za odměny a skicovné je ve výši 4 950 000 Kč.

Vítězný návrh podoby nového sídla Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, ale i všechny ostatní architektonické návrhy, které se účastnily otevřené mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže, budou veřejnosti představeny v pondělí 13. listopadu v Centru architektury a městského plánování (CAMP).

Autoři vítězného návrhu by nyní měli být pověřeni, aby vytvořili kompletní projekční práce, jejichž součástí bude i následný autorský dozor při samotné stavbě nového objektu.

Nové sídlo pražské záchranky by mělo být hotové v roce 2030. Nyní záchranáři sídlí v Korunní ulici v budově, kterou sdílí s Městskou policií hl. m. Prahy. Do novostavby na pozemcích vedle Polikliniky Prosek by se měl přemístit dispečink, kde pracovníci přijímají tísňové hovory a řeší krizové situace, dále pak Vzdělávací a výcvikové středisko pro záchranáře, administrativní zázemí nebo zařízení pro servis a údržbu sanitních vozů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…