MHMP: Mezinárodní jízda míru oživí slavný cyklistický závod

11.09.2021 10:29 | Tisková zpráva

Amatérští sportovci z Německa i Česka o víkendu vyrazí v rámci přeshraniční sportovně kulturní události z Chemnitzu do Prahy a zase zpět. Akce navazuje na známý Závod míru a je součástí dlouhodobého projektu saského města, které obdrželo prestižní titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2025. Účastníky první etapy přivítají dnes v 18.00 hodin na Mariánském náměstí zástupci hlavního města Prahy – primátor Zdeněk Hřib, radní Hana Třeštíková a radní Jan Chabr. Účastníky spolu s nimi přivítá také primátor Chemnitzu Sven Schulze.

MHMP: Mezinárodní jízda míru oživí slavný cyklistický závod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Závod míru se mezi lety 1948 a 2006 řadil mezi nejvýznamnější amatérské cyklistické závody v Evropě. Nejčastěji se konal na území dnešního Česka, Německa a Polska. Kromě samotných sportovních výkonů byla středobodem závodu myšlenka míru mezi národy.

„Chemnitz je město, od kterého se Praha může inspirovat nejen v dlouholeté tradici cyklistiky, ale i v přístupu k rozvoji kultury. Je mi ctí na naší půdě slavnostně přivítat účastníky znovuobnoveného Závodu míru. Podobné závody jsou společensky a symbolicky významné v každé době,” říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

S ideou  závodu mezi národy nyní přichází akce European Peace Ride 2021 (Evropská mírová jízda), která je projektem německého města Chemnitz, neboli Saské Kamenice. Jízda bude v dalších etapách symbolicky pokračovat až do roku 2025, kdy se Chemnitz oficiálně stane Evropským hlavním městem kultury pro rok 2025.

„Znovuobnoveným Závodem míru propojujeme v novém kontextu naše země, naše města. Těším se, že využijeme tohoto staronového propojení jako příležitosti k podpoře kultury i kulturního cestovního ruchu oběma směry,“ uvádí radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

První etapa víkendové akce odstartuje v sobotu 11. září 2021 v ranních hodinách u sportovního stadionu v Chemnitzu, na přibližně 200 kilometrů dlouhé trase se cyklisté přesunou na české území a vpodvečer by měli dorazit do Prahy na Mariánské náměstí před budovu Nové radnice. Zde je osobně uvítá primátor Zdeněk Hřib, radní pro oblast kultury Hana Třeštíková a radní pro majetek Jan Chabr. Mezi hosty bude i starosta Chemnitzu Sven Schulze. Od 16:30 do 20:00 hodin zde bude navíc připraven doprovodný hudební program. Druhá etapa povede následující den jinou trasou zpět do Chemnitzu.

„Jedná se o velice zajímavý nápad, kdy Závod míru byl legendárním podnikem tehdejšího východního bloku srovnatelný s proslulými etapovými závody. Doufám, že tato kapička a řekněme spíše společenská vyjížďka je předzvěstí obnovení velkého podniku i velké sportovní úrovně. Na druhou stranu si dovedu představit i atraktivitu pro zapojení velké části veřejnosti v rámci populární cyklojízdy,“ uzavírá radní pro majetek Jan Chabr.

Jízdy se účastní celkem 90 amatérských cyklistek a cyklistů z Německa i Česka. Jako doprovod se připojí například i Thomas Barth, bývalý účastník Závodu míru z let 1980 až 1989 a tehdejší kapitán družstva výběru NDR, ale i někdejší český účastník závodu a zároveň prezident Závodu míru juniorů Svatopluk Henke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …