MHMP: Mezinárodní jízda míru oživí slavný cyklistický závod

11.09.2021 10:29 | Tisková zpráva

Amatérští sportovci z Německa i Česka o víkendu vyrazí v rámci přeshraniční sportovně kulturní události z Chemnitzu do Prahy a zase zpět. Akce navazuje na známý Závod míru a je součástí dlouhodobého projektu saského města, které obdrželo prestižní titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2025. Účastníky první etapy přivítají dnes v 18.00 hodin na Mariánském náměstí zástupci hlavního města Prahy – primátor Zdeněk Hřib, radní Hana Třeštíková a radní Jan Chabr. Účastníky spolu s nimi přivítá také primátor Chemnitzu Sven Schulze.

MHMP: Mezinárodní jízda míru oživí slavný cyklistický závod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Závod míru se mezi lety 1948 a 2006 řadil mezi nejvýznamnější amatérské cyklistické závody v Evropě. Nejčastěji se konal na území dnešního Česka, Německa a Polska. Kromě samotných sportovních výkonů byla středobodem závodu myšlenka míru mezi národy.

„Chemnitz je město, od kterého se Praha může inspirovat nejen v dlouholeté tradici cyklistiky, ale i v přístupu k rozvoji kultury. Je mi ctí na naší půdě slavnostně přivítat účastníky znovuobnoveného Závodu míru. Podobné závody jsou společensky a symbolicky významné v každé době,” říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

S ideou  závodu mezi národy nyní přichází akce European Peace Ride 2021 (Evropská mírová jízda), která je projektem německého města Chemnitz, neboli Saské Kamenice. Jízda bude v dalších etapách symbolicky pokračovat až do roku 2025, kdy se Chemnitz oficiálně stane Evropským hlavním městem kultury pro rok 2025.

„Znovuobnoveným Závodem míru propojujeme v novém kontextu naše země, naše města. Těším se, že využijeme tohoto staronového propojení jako příležitosti k podpoře kultury i kulturního cestovního ruchu oběma směry,“ uvádí radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

První etapa víkendové akce odstartuje v sobotu 11. září 2021 v ranních hodinách u sportovního stadionu v Chemnitzu, na přibližně 200 kilometrů dlouhé trase se cyklisté přesunou na české území a vpodvečer by měli dorazit do Prahy na Mariánské náměstí před budovu Nové radnice. Zde je osobně uvítá primátor Zdeněk Hřib, radní pro oblast kultury Hana Třeštíková a radní pro majetek Jan Chabr. Mezi hosty bude i starosta Chemnitzu Sven Schulze. Od 16:30 do 20:00 hodin zde bude navíc připraven doprovodný hudební program. Druhá etapa povede následující den jinou trasou zpět do Chemnitzu.

„Jedná se o velice zajímavý nápad, kdy Závod míru byl legendárním podnikem tehdejšího východního bloku srovnatelný s proslulými etapovými závody. Doufám, že tato kapička a řekněme spíše společenská vyjížďka je předzvěstí obnovení velkého podniku i velké sportovní úrovně. Na druhou stranu si dovedu představit i atraktivitu pro zapojení velké části veřejnosti v rámci populární cyklojízdy,“ uzavírá radní pro majetek Jan Chabr.

Jízdy se účastní celkem 90 amatérských cyklistek a cyklistů z Německa i Česka. Jako doprovod se připojí například i Thomas Barth, bývalý účastník Závodu míru z let 1980 až 1989 a tehdejší kapitán družstva výběru NDR, ale i někdejší český účastník závodu a zároveň prezident Závodu míru juniorů Svatopluk Henke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …