MHMP: Praha podepsala Memorandum o spolupráci s UMPRUM

02.03.2022 9:48 | Tisková zpráva

Memorandum o vzájemné spolupráci mezi hlavním městem Prahou a Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze (UMPRUM) bylo dnes podepsáno na půdě Magistrátu hl. m. Prahy. Slavnostního aktu se zúčastnili radní hl. m. Prahy pro oblast školství a sportu Vít Šimral a rektor UMPRUM Jindřich Vybíral. Obě strany podpisem potvrdily svůj zájem rozvíjet vzájemnou spolupráci, a to zejména v oblasti rozvoje kulturních a kreativních průmyslů i na výstavních a vzdělávacích projektech. Už minulé pondělí samotné memorandum schválili pražští radní.

MHMP: Praha podepsala Memorandum o spolupráci s UMPRUM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„UMPRUM je jednou z nejvýznamnějších vysokých škol na území hlavního města. Od roku 1885, kdy vznikla, jí prošli, ať už jako studenti nebo pedagogové, špičkoví architekti, designéři a další tvůrci. Někteří z nich dokonce přímo ovlivnili podobu města. V Praze teď například dochází k instalaci nových MHD přístřešků dle návrhu studia Olgoj Chorchoj, které je spjaté se současným vedením Ateliéru produktového designu. Těším se na další projekty, které v Praze díky UMPRUM vzniknou,” říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

„Naše spolupráce s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou trvá již dlouhodobě. Tímto memorandem chceme na formální úrovni celou spolupráci potvrdit i do budoucna, protože pro Prahu, její městský design a vizuální podobu je UMPRUM jednou z klíčových školských institucí vůbec,” uvádí pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

Spolupráce hlavního města a UMPRUM se týká především projektu Living Zone, který je zaměřen na zlepšování životního prostředí a veřejného prostoru v Praze. Designeři z UMPRUM například navrhují sociální zařízení v pražských ulicích, dále bezpečnostní bariéry, ale podílejí se i na zlepšování klimatu ve městě navrhováním tzv. termálních ostrůvků. Kromě toho vysoká škola často pro Prahu plní roli garanta v oblastech architektury a designu. Zástupci UMPRUM například bývají členy různých porot v soutěžích, které hlavní město vypisuje.

„Spolupracujeme s nejrůznějšími průmyslovými podniky nebo s Českou národní bankou, Státní tiskárnou cenin a mnoha dalšími subjekty. Našimi partnery jsou ale také obce a na prvním místě je to hlavní město Praha. Dosavadní spolupráce se uskutečňovala spíše v neformální rovině, nyní jsem proto rád, že se dostáváme k podpisu samotného memoranda. Velmi se těšíme, že memorandum přispěje k dalšímu zkvalitnění naší spolupráce,“ dodává rektor UMPRUM Jindřich Vybíral.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová je jednou z nejvýznamnějších vzdělávacích institucí v České republice se zaměřením na uměleckou práci v oblasti malby, sochy, ilustrace a grafiky, architektury, oděvního, textilního, produktového i grafického designu, tvorby písma a typologie, fotografie, keramiky a porcelánu. Škola se dělí na katedry architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a katedru teorie a dějin umění. Jednotlivé katedry se dále člení na ateliéry dle své odborné specializace, vedené uznávanými osobnostmi české umělecké scény.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…