MHMP: Praha rozdělila kulturní dotace ve výši 368 milionů korun

17.02.2022 7:29 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy na pondělním jednání odsouhlasila dotace pro úspěšné žadatele v oblasti kultury a umění. Celkem bylo v letošním roce podáno 709 žádostí, podpořeno bude celkem 494 kulturních aktérů nebo projektů. Jednoleté projekty pro rok 2023 nakonec získají podporu ve výši necelých 141 milionů korun. Uspělo také 34 žadatelů o dvou až čtyřleté dotace nad 500 000 korun, které budou postupně uvolňovány v letech 2023 až 2026. Žádosti o dotace přesahující částku 200 tisíc korun se budou schvalovat na únorovém jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

MHMP: Praha rozdělila kulturní dotace ve výši 368 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

„Po tom, co byla kultura v uplynulých dvou letech tak těžce zasažena, se snažíme maximálně podpořit kulturní aktéry na území hlavního města. Oproti loňskému roku, kdy město muselo škrtat ve všech oblastech, je v letošním roce částka určená na kulturu opět o něco vyšší,“ říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch.

Rozdělení finančních prostředků žadatelům z řad kulturních i uměleckých organizací a iniciativ navrhla patnáctičlenná odborná komise s pomocí 65 externích hodnotitelů, a to na základě dvoukolového hodnocení s využitím pěti kritérií. Každá žádost byla nejprve individuálně posouzena pěti hodnotiteli, ty nad jeden milion korun byly podrobeny i ekonomickému posudku.

Celkem bylo podáno 709 žádostí, přičemž 10 přišlo přes novou funkci Portálu Pražana. K věcnému hodnocení bylo postoupeno 667 z nich.

Letos byly dotace poprvé rozdělovány podle nového systému tzv. opatření. Žadatelé museli vždy zvolit jednu ze sedmi kategorií. Největší zájem byl o jednoleté dotace na podporu kultury a umění (nastudování, prezentace) s výší příspěvku do 500 tisíc, kde se sešlo 369 podaných žádostí. Odborná komise nakonec vybrala 253 žádostí, na jejichž podporu půjde v součtu 32 milionů korun.

Žadatelé se mohli také hlásit o dvou až čtyřleté dotace nad 500 000 korun. Celkem bylo podáno 49 žádostí, z nichž jich bylo 34 také podpořeno, a to v celkové výši 295 milionů korun. Tato částka však bude postupně uvolňována v letech 2023 až 2026.

Vůbec poprvé pak byla letos také vyhlášena tematická výzva určená výhradně na projekty související s českým předsednictvím v Radě Evropské unie nebo umělecky reagující na pandemii covid-19. Další opatření je zaměřené na divácky oblíbené scény, které dosud o granty nežádaly.

Na letošní jednoleté dotace přesáhla požadovaná částka 478 milionů korun, projekty nakonec získaly podporu ve výši necelých 141 milionů korun. Celková podpora včetně vázaného objemu 227, 2 milionu korun z minulých let je tak více než 368 milionů korun.

„Grantové řízení nebylo ani letos úplně snadné. Komise byla z poloviny personálně obnovena, velké proměny se udály i v programu podpory. Upravován musel být i dotační software. Vždy je mou ambicí dosáhnout dohody napříč oborovými skupinami, což se i letos po dlouhé diskusi podařilo. Tento vydřený konsensus jednomyslně i hlasy opozice podpořil také Výbor pro kulturu Zastupitelstva hlavního města Prahy a věřím, že tomu tak bude i na zastupitelstvu,“ dodává Martin Benda, předseda Komise Rady hl. m. Prahy pro udělování dotací v oblasti kultury a umění.

Dotace byly rozděleny celkem v 7 oborových oblastech. Největší podíl, 28 procent, nakonec připadl na divadlo, o 10 procent méně získali žadatelé v oblasti hudby, obory tanec a výtvarné umění si rozdělily po 12 procentech, na film jde 8 procent, na literaturu o 3 procenta méně a ostatní nezařazené projekty dostanou zbylých 17 procent finančních prostředků učených na kulturní dotace.

Jednou z novinek je také sankční ujednání v grantové smlouvě, kdy Magistrát hl. m. Prahy může strhnout až 2 procenta z udělené dotace, pokud žadatel využije nelegální formy reklamy. Jedná se tak o další krok ve snaze města o vizuální kultivaci veřejných prostranství.

Pražskými radními byly v pondělí schváleny projekty s podporou do 200 tisíc korun. O podpoře projektů a aktérů nad 200 tisíc rozhodne únorové zastupitelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…