MHMP: Praha ve spolupráci s policií zřídila krizovou linku kvůli mimořádné situaci

22.12.2023 7:23 | Tisková zpráva

S ohledem na mimořádnou bezpečnostní situaci hlavní město ve spolupráci s Policií ČR zřídilo bezplatnou krizovou linku 974 823 158. Ta bude až do odvolání v provozu nonstop a je určena všem, kteří potřebují základní informace v souvislosti s mimořádnou situací v centru Prahy.

MHMP: Praha ve spolupráci s policií zřídila krizovou linku kvůli mimořádné situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda je od počátku situace informován a je ve spojní se zástupci složek IZS včetně policie a Praha všem po celou dobu poskytuje maximální součinnost. Hlavní město také v blízkosti místa události postavilo stan, který poskytuje zázemí pro policisty a jejich výkon.

„Nemám slov. V tuto chvíli cítím jen smutek. Jako pražský primátor ale musím reagovat. A ubezpečit Pražany, že jsou v bezpečí. Byli jsme svědky tragédie nebývalých rozměrů. Je strašné, kolik nevinných životů bylo zmařeno. Vyjadřuji co nejhlubší soustrast všem pozůstalým,“ uvedl k situaci primátor hl m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Tísňové linky včera čelily velkému náporu volajících, proto hlavní město ve spolupráci s Policií ČR zřídilo bezplatnou krizovou linku 974 823 158, pro kterou zajistilo také část personálu. Pracovníci poskytnou volajícím základní informace, a zejména psychosociální pomoc.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43741 lidí

Praha pomáhá i prostřednictvím organizací, se kterými dlouhodobě spolupracuje. „Jsme připraveni na další podporu rodin a blízkých obětí a účastníků tragédie. Naši odborníci z Intervenčního centra – Centra sociálních služeb Praha – a RIAPSu poskytují krizovou intervenci a psychologickou podporu. V tomto centru jsou zkušení krizoví interventi z řad psychologů, psychiatrů i zdravotnického personálu. Uvolnili jsme zde i další pobytové kapacity pro krizovou intervenci,“ uvedla náměstkyně primátora hl. m. Prahy Alexandra Udženija.

Pomoc jim bude v tomto případě poskytnuta na čísle 222 586 768.
K dispozici je i Pražská linka důvěry: 222 580 697 včetně online chatu.
Každý, kdo potřebuje psychologickou pomoc a podporu, může také volat do Intervenčního centra 222 580 697.

„Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého a přeji také brzké uzdravení pro zraněné zotavující se v nemocnici. Děkuji bezpečnostním složkám za jejich práci v tomto nelehkém dni. Zveřejněná linka je určená široké veřejnosti pro jejich informování o dnešní tragické události. Prosíme veřejnost, aby ji preferovala před linkami 112 a 158, které k informování o této tragédii určené nejsou,“ říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy Jana Komrsková.

Hlavní město také postavilo zázemí pro policisty v místě události a zajistilo zásobování základními potravinami. Praha navíc povolala Český červený kříž, který má na místě své vozidlo a pomáhá se zvládáním situace.

V ulicích metropole se aktuálně pohybuje větší počet policistů i strážníků městské policie a tento zvýšený stav bude platit i minimálně po dobu vánočních svátků. Magistrát v rámci policejního zásahu včera odpoledne preventivně dočasně uzavřel své budovy v blízkosti místa pro veřejnost. V rámci svých budov také magistrát přijal další dílčí bezpečnostní opatření pro ochranu zaměstnanců a návštěvníků úřadu. Provoz magistrátu tím však v rámci úředních hodin nebude nijak ovlivněn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…