„Restaurační zahrádky jsou vítaným oživením veřejného prostoru. Je příjemné sedět na čerstvém vzduchu, popíjet kávu a pozorovat ruch okolního města. Zároveň se nesmí zapomínat na to, že ulice a náměstí jsou především místem pro pohyb a setkávání lidí. Proto je potřeba hledat rovnováhu,“ říká Adam Scheinherr.
Praha v minulém roce představila Manuál pro kultivovanou Prahu, který shrnuje a ilustruje pravidla pro reklamní označování obchodů a dalších provozoven v centru města. Manuál byl reakcí na množství vizuálního smogu, se kterým se historické jádro potýká. Manuál shrnoval pravidla, které je nutné dodržet, přinesl příklady dobré a špatné praxe a zároveň obsahoval návod, jak si vyřídit potřebná povolení. Aby se informace dostaly i k podnikatelům, kteří neovládají češtinu, byl manuál přeložen do vietnamštiny, angličtiny a ruštiny.
Nyní byl Manuál pro kultivovanou Prahu rozšířen o téma restauračních zahrádek. Těch se v památkové rezervaci zapsané na seznam UNESCO nachází několik set. Některé z nich se přitom v průběhu let proměnily spíše v samostatné domky se střechou, podlahou, stěnami, vytápěním a osvětlením. Řada z nich tak nepůsobila příliš důstojně v historickém prostředí, v němž se nachází. Manuál proto stanovuje závazná pravidla, jak by měly restaurační zahrádky vypadat. Pravidla budou pevnou součástí nájemních smluv, které s městem provozovatelé předzahrádek uzavírají.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.