MHMP: Reakce MHMP na reportáž ČT k rekonstrukci orloje

21.05.2019 16:05

V reportáži České televize k pražskému orloji v pořadu Reportéři ČT z 20. května zazněly nepřesné až zavádějící informace, které bychom rádi uvedli na pravou míru.

MHMP: Reakce MHMP na reportáž ČT k rekonstrukci orloje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Žádná funkce orloje nebyla odstraněna a orloj po celou dobu plní veškeré své funkce. Astroláb a jeho malba byly vytvořeny zcela podle požadavků odborné veřejnosti a památkářů. Nicméně až po uvedení orloje do provozu se v praxi ukázalo, že za určitých světelných podmínek byla hůře odlišitelná výseč zobrazující oblast soumraku a svítání od černého kruhu temné noci. Kvůli tomuto jevu se stala kružnice označující temnou noc v určitých světelných podmínkách méně zřetelnou. Změny mohly být vyvolány také změnou odstínů barev při jejich vysychání. Pro zlepšení kontrastu tak památková inspekce vydala stanovisko, aby byla výseč zobrazující svítání a soumrak lépe odlišitelná od černého kruhu temné noci. Astroláb tak nebyl odhalen ve špatné verzi a nedochází k přemalbě. Dochází pouze ke korekci barevných odstínů před závěrečným uzavřením nátěrů ochranným UV lakem, který stejně musí být proveden. Tento postup je v souladu se zvoleným technologickým postupem, kdy musí dojít k řádnému proschnutí jednotlivých vrstev nátěrů.

Pan Milan Patka, který se v reportáži vyjadřoval, je navíc autorem omalby astrolábu ze sedmdesátých let, na které byla například vyobrazena Austrálie, kterou v době vzniku orloje naši předkové ještě nemohli znát. Proto mimo jiné nemohl být astroláb uveden do stavu před rekonstrukcí.

Pan Zdislav Šíma, který se v reportáži taktéž vyjadřoval, byl na základě smlouvy pověřen celoročním dozorem nad astronomickou funkcí orloje. Je proto při nejmenším podivné, že se v reportáži vyjadřoval negativně k výkonu své vlastní práce.

Jak sám pan Šíma v reportáži zmínil, po celé věky byla deska vystavena povětrnostním podmínkám a na konci války byla vystavena vysokému žáru při požáru, který kompletně zničil její barevnost. Samotná odborná veřejnost se tak pře o to, jakými barvami byl astroláb vymalován od středověku až do současnosti.

Práce budou dokončeny zhruba do konce června v závislosti na počasí. Je vydáno závazné stanovisko odboru památkové péče magistrátu a práce jsou prováděny v souladu s tímto stanoviskem. Výsledné barevné odstíny byly schváleny OPP MHMP, NPÚ a památkovou inspekcí ministerstva kultury.

Pan Patka i Šíma se navíc sami pravidelně účastnili kontrolních dnů v průběhu celé rekonstrukce, kde byl dán dostatečný prostor pro vyjádření jejich názorů. S podobou omalby navíc souhlasili Alena Šolcová z ČVUT, která osmnáct let vede seminář Dějiny matematiky a astronomie; Michal Křížek z Matematického ústavu AV ČR; předseda Kosmologické sekce České astronomické společnosti Vladimír Novotný; předseda České astronomické společnosti Petr Heinzel a ředitel Astronomického ústavu AV ČR Vladimír Karas.

Reportáž se tak ve skutečnosti týkala pouze barevných odstínů části astrolábu. Žádný vliv na funkce orloje, ani celou rekonstrukci věže Staroměstské radnice neexistuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…