MHMP: Sochy třech apoštolů Staroměstského orloje čeká oprava po vandalském útoku

30.05.2023 16:03 | Tisková zpráva

Tři okénka Staroměstského orloje zůstanou po několik týdnů prázdná. Sochy sv. Filipa, Tomáše a Judy Tadeáše na Staroměstském orloji budou v úterý odvezeny k restaurátorským pracím. Poškozeny byly minulý rok, když do prostoru Staroměstské radnice vnikli vandalové.

MHMP: Sochy třech apoštolů Staroměstského orloje čeká oprava po vandalském útoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

V úterý 30. května budou demontovány tři poškozené sochy ze Staroměstského orloje. Jedná se sochy sv. Filipa, Tomáše a Judy Tadeáše. Jejich oprava bude trvat dva až tři týdny. Během trvání oprav bude orloj po celou dobu v běžném provozu, jen tři jeho okénka budou prázdná.

Sochy poškodili vandalové 9. července 2022, pachatelé tehdy rozbili prosklené dveře oddělující místnost s apoštoly od kaple. Padající sklo způsobilo na třech sochách řezné, různě hluboké defekty na polychromii i dřevěném materiálu. Po dokončení oprav budou sochy na orloj vráceny.

Cena za restaurátorské práce včetně materiálu činí 35 tisíc korun bez DPH.

„Ničení historických a kulturních památek jednoznačně odsuzuji a pro tento typ chování nemám absolutně žádné pochopení, navíc jedná-li se o unikát mezinárodního věhlasu jako je tomu v tomto případě. Pražský orloj je světová rarita, která každoročně přiláká do Prahy tisíce turistů. Jen kvůli vandalům teď má být na dobu několika týdnů ochuzen o tři sochy. Pevně ale věřím, že až se zásluhou restaurátorů vrátí na své původní místo nejpozději v létě letošního roku, škoda na nich nebude nijak znát,“ říká náměstek primátora pro kulturu a památkovou péči Jiří Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …