MHMP: V Praze přijede mobilní laboratoř do firmy nebo domů

03.12.2020 8:24

Jednotlivci i firmy mají nově možnost objednat si testování na COVID-19 na libovolném místě. Mobilní laboratoř ve speciálně upraveném sanitním voze dorazí v dohodnutém termínu kamkoliv po Praze.

MHMP: V Praze přijede mobilní laboratoř do firmy nebo domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Vyhodnocení plnohodnotného testu PCR následně bude v závislosti na počtu vzorků k dispozici během pouhých několika hodin. Najednou může tato speciální laboratoř provést odběr a vyhodnotit vzorky až u 94 osob. Nový způsob testování představil dnes na tiskové konferenci náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček.

„Jak se ukazuje podle posledních čísel, Praha v porovnání se zbytkem republiky zvládá epidemii COVID-19 dobře. Jednak za to může disciplinovanost Pražanů a dodržování všech pravidel, kterým chci tímto poděkovat, ale také dostatečná protestovanost a zachytávání i bezpříznakových pacientů. Nyní ke všem testovacím místům přidáváme i tuto mobilní laboratoř, která je schopna provádět hromadné odběry a výsledky vyhodnocovat do dvou nebo tří hodin. Věřím, že nám pomůže celou situaci v Praze ještě lépe zvládat,“ říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček.

Mobilní laboratoř je umístěna ve speciálně upraveném sanitním voze, kde je veškeré vybavení potřebné k provedení odběru vzorků. Kromě toho se zde ale nacházejí také analyzátory a přístroje, které dokáží na místě provést i analýzu všech odebraných vzorků. Mobilní laboratoř budou obsluhovat medici a certifikovaní laboratorní pracovníci, kteří budou mít na starost PCR analýzu vzorků. Kromě tohoto nejčastějšího způsobu testování bude možné provést i imunochromatografický test na protilátky a také antigenní test. Oba tyto testy budou na místě vyhodnoceny do deseti minut.

„Věříme, že tato služba pomůže zejména mnoha podnikatelům opět plnohodnotně fungovat, ať již budou daná opatření nastavená vládou jakákoliv. Mobilní laboratoř je komfortní metoda, díky které lze v krátkém času spolehlivým PCR testem otestovat skupinu lidí, které jsou v blízkém kontaktu a včas případně izolovat pozitivní osoby, aby nemusel být omezen či dokonce přerušen celý provoz. Tuto službu ale mohou samozřejmě využít i fyzické osoby, například před konáním svatby, rodinné oslavy a podobně,“ uvádí Viktor Furman, ředitel společnosti GHC Genetics, která novou službu nabízí.

Systém objednání funguje přes emailovou adresu mobilnilaborator@ghc.cz nebo na covid lince 739 500 500. Je potřeba uvést termín, místo plánovaného odběru a počet testovaných osob. Detailní podmínky objednávky jsou k dispozici na webových stránkách ZDE.

Cena služby Mobilní laboratoř:
5-10 vzorků (odběr v Praze) = 2500 Kč/1 osoba – výsledek do 2 hod + cena za přistavení sanitního vozu 5000 Kč (jednorázově)
11-34 vzorků (odběr v Praze) = 2200 Kč/1 osoba – výsledek do 3 hod + cena za přistavení sanitního vozu 2000 Kč (jednorázově)
35 a více vzorků (odběr v Praze) = 1900,- Kč/1 osoba – výsledek do 5-6 hod. Přistavení sanitního vozu = ZDARMA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…