MHMP: Zemědělci plánují protesty, v pondělí zcela zablokují magistrálu a nastane dopravní kolaps

14.02.2024 10:17 | Tisková zpráva

Na příští týden jsou v hlavním městě naplánovaná shromáždění zemědělců na Malostranském náměstí, která mají trvat každý den od pondělí 19. 2. do čtvrtka 22. 2. Kvůli těmto shromážděním a zajištění jejich bezproblémového konání se na magistrátu uskutečnila koordinační porada.

MHMP: Zemědělci plánují protesty, v pondělí zcela zablokují magistrálu a nastane dopravní kolaps
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

emědělci zástupcům magistrátu předali doplňující informace o pondělní jízdě zemědělské techniky, která od ranních hodin zcela zablokuje magistrálu před ministerstvem zemědělství a v širokém okolí. Tato akce tak způsobí výrazné dopravní problémy nejen v této a přilehlých lokalitách, ale potenciálně i na příjezdech do Prahy. V pondělí do hlavního města Prahy zamíří kolony traktorů a zemědělské techniky z několika míst republiky.

Do hlavního města pojedou kolony například z Panenského Týnce, Lovosic, z nájezdu na D1 od Benešova, z Cukráku nebo příjezdem z D11. Cílem kolon je budova ministerstva zemědělství v centru města. Příjezd techniky je dle informací organizátorů naplánovaný na 6:00 hodin, kdy technika zastaví v prostoru magistrály v obou směrech, čímž ji zcela uzavře. Zemědělci zde mají v plánu předat zástupci ministerstva své požadavky a zhruba v 11:00 hodin odjet. Akce by se dle organizátorů mohly zúčastnit stovky až tisíce strojů.

„Hlavní město spolu s policií a dalšími složkami IZS aktuálně intenzivně jedná s pořadateli. Konání akce Praha řeší i s dalšími subjekty včetně Středočeského kraje a městských částí. Akce bude mít výrazný negativní vliv na dopravu, a to nejen v místě blokády na magistrále, ale i v širokém okolí a teoreticky i na příjezdech do Prahy. Akce však může negativně ovlivnit i městskou hromadnou dopravu včetně přesahu do Středočeského kraje. Samotná technika by na magistrále v každém směru mohla blokovat pruhy až o délce několika kilometrů, proto se bude policie v koordinaci s organizátory snažit zachovat alespoň kolmé průjezdy křižovatkami,“ uvedl I. náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Konání veřejných shromáždění je ústavně zakotveno v základní Listině práv a svobod a jako takové stojí nad dalšími zákony. Úřady taková shromáždění ani nepovolují, ale postačuje pouze jejich včasné ohlášení. Hlavní město navíc musí respektovat i nedávně verdikty soudů, kdy například Městský soudu v Praze zrušil rozhodnutí pražského magistrátu ke změně trasy mimo původně oznámený úsek průvodu hnutí Poslední generace (z 12. 9. 2023). Soud tak v tomto případě uznal blokování dopravy jako legitimní protest, který musí město a jeho obyvatelé strpět.

Oznámené trasy nájezdů do Prahy

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46039 lidí

D7 – seřadiště: Letiště Panenský Týnec
Slaný směr D7 – Evropská – Svatovítská – Hradčanská – Milady Horákové – Veletržní – Bubenská – Hlávkův most – Wilsonova

D8 – seřadiště: Lovosice
Liberecká – Holešovičky – most Barikádníků – Argentinská – Za Viaduktem – nábř. Kpt. Jaroše – Hlávkův most – Wilsonova

D1 – seřadiště: nájezd na D1 od Benešova – směr Praha
5. května – Legerova – Wilsonova

D4 – seřadiště: Cukrák (Jíloviště naproti občerstvení Cukrák)
Strakonická – Hořejší nábř. – Jiráskův most – Resslova – Ječná – Wilsonova

D11 – příjezd z D11
Olomoucká – Pražský okruh – Českobrodská – Hartigova – Husitská – Wilsonova

Svolavatelem shromáždění je Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…