MMR: A dost! Úředníci se ohrazují proti lživým informacím ke stavebnímu zákonu

30.11.2019 15:21

Zaměstnanci Ministerstva pro místní rozvoj začali intenzivně pracovat na paragrafovém znění nového stavebním zákona neprodleně po schválení Vládou ČR jeho věcného záměru v červnu letošního roku.

MMR: A dost! Úředníci se ohrazují proti lživým informacím ke stavebnímu zákonu
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Hotové paragrafové znění zákona, které ministryně Klára Dostálová podepsala toto pondělí znamená kompromis napříč všemi pracovními skupinami a grémiem, které byly ustanoveny pro potřeby tvorby nového zákona. Ministerstvo se tak ohrazuje proti článku Zdislavy Pokorné s názvem „Dostálová obešla úředníky. Podepsala jinou verzi stavebního zákona“, který vyšel ve čtvrtek na Seznam Zprávy. Článek je naprosto zavádějící a obsahuje nepravdivé informace, které vedou k dezinformacím.

Jak už ministerstvo mnohokrát uvedlo, stavební zákon je tvořen jako každý jiný legislativní předpis. MMR již před více než 3 lety připravilo základní principy rekodifikace, které byly schváleny Vládou České republiky. Na základě tohoto „zadání“ začala příprava věcného záměru zákona, který byl schválen v roce 2019 a na nějž navázala příprava paragrafovaného znění zákona. Na něm zaměstnanci ministerstva intenzivně pracovali ve spolupráci se všemi dotčenými orgány.

Příprava zákona je plně v kompetenci MMR, ustanoveno bylo hned několik pracovních skupin, stejně tak grémium ministryně. Pracovní skupiny jsou složeny z desítek odborníků nejen z dalších rezortů (např. kultura, životní prostředí, finance, doprava, práce a sociálních věcí, průmysl a obchod, spravedlnost, zdravotnictví), ale také ze zástupců stavebních krajských a obecních úřadů i dalších odborných institucí, politické reprezentace, celé řady odborných sdružení nevyjímaje profesní komory autorizovaných architektů, autorizovaných inženýrů a techniků, zástupců hasičů, geodetů, expertů na infrastrukturu, urbanismus a celou řadu dalších. Pro maximální urychlení tvorby již věcného záměru nového stavebního zákona, tak aby jej parlament mohl schválit již za tři roky, bylo rozhodnuto na úrovni premiéra Vlády ČR o zapojení Hospodářské komory ČR. HK byla jako odborný partner zvolena jako největší představitel malých i velkých podnikatelů, aby do nové úpravy stavebního práva přenesla praktické zkušenosti podnikatelů a investorů a již v průběhu prací mohla být nalezena co nejširší shoda na nové podobě stavebního zákona. K podobnému kroku stát v minulosti přistoupil třeba u nového občanského zákoníku. Spolupráce byla stvrzena memorandem, které bylo po jeho podepsání zveřejněno na stránkách MMR i HK ČR. HK složila svůj tým ze svých interních právních týmů, členů HK, ze zástupců velkých advokátních kanceláří a externích spolupracovníků zahrnujících odborníky ze soukromého i veřejného sektoru. Do přípravy nového stavebního zákona byly zapojeny také různé odborné skupiny, které se podílejí jak na analytické činnosti, tak na spolupráci při zpracování jednotlivých částí rekodifikace.

Všechny tyto skupiny se potkávaly během přípravy nového stavebního zákona na společných kontrolních dnech, došlo k několika „vlnám“ interního vypořádání jak v rámci týmů, které na rekodifikaci pracují, tak také uvnitř MMR.

Výsledkem všech těchto prací je paragrafové znění stavebního zákona, které ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová 25. listopadu 2019 podepsala, a které obsahuje kompromis napříč pracovními skupinami a grémiem, a následně bylo toto paragrafové znění odesláno do připomínkového řízení. Toto řízení dává prostor pro připomínky ostatních rezortů a zástupců odborné veřejnosti. Všechny připomínky budou následně řádně vypořádány v průběhu ledna před předložením návrhu zákona vládě.

Ministerstvo upozorňuje, že veškeré tyto dezinformace mají neblahý dopad na názor veřejnosti a zároveň upozorňuje novináře, aby si veškeré informace řádně ověřili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…