MMR: Klíčoví aktéři regionálního rozvoje se setkali na Národní stálé konferenci

17.03.2018 20:11

Více než sto zástupců regionů, měst, obcí a rezortů se setkalo ve dnech 14. a 15. března v Jindřichově Hradci. V pořadí již 9. zasedání Národní stálé konference představuje největší setkání zástupců státu a územních partnerů v ČR pro diskusi o evropských fondech, které je svou formou výjimečné i v evropském srovnání.

MMR: Klíčoví aktéři regionálního rozvoje se setkali na Národní stálé konferenci
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

Systém stálých konferencí koordinovaný Ministerstvem pro místní rozvoj je Evropskou unií považován za příklad dobré praxe, což potvrdilo také úspěšné 9. zasedání Národní stálé konference.

Někteří účastníci konference představili své priority pro využití evropských zdrojů po roce 2020. Evropské fondy výrazně pozitivně ovlivňují rozvoj regionů  díky realizaci desítek tisíc úspěšných projektů a jejich správné nastavení je proto klíčové. V zajímavé diskuzi byla probírána také připravovaná Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+, která pomůže zacílit finanční prostředky na regionální rozvoj do míst, kde jsou nejvíce potřeba a přinesou největší efekt. Od Sdružení místních samospráv a dalších územních partnerů zazněla velmi pozitivní reakce k formě přípravy Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+, která je tvořena v úzké spolupráci s řadou partnerů. Představeny byly také práce na pozici ČR vůči budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2020 a na Národní koncepci realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020, která má mj. za cíl stanovit priority, které bude ČR v budoucnu z EU fondů podporovat. V neposlední řadě byly představeny důležité aktuality a změny jednotlivých operačních programů. Velmi diskutovaným tématem spojeným s čerpáním EU fondů představovalo na Komoře regionální zavedení vysokorychlostního internetu v ČR.

Během jednání Komory CLLD byly intenzivně diskutovány problémy a potřeby českého venkova a vhodné nástroje k jejich řešení. Ministerstvo pro místní rozvoj i prostřednictvím Národní stálé konference tak přetavuje svou ambici být lídrem strategického řízení rozvoje venkova do konkrétních činů.

V rámci Komory ITI a IPRÚ byl prezentován pokrok jednotlivých metropolitních oblastí a aglomerací v realizaci jejich integrovaných strategií. Byla také představena konkrétní integrovaná řešení, například pro mobilitu ve městě a jeho zázemí či oblast sociální, v rámci kterých jsou kombinovány projekty z různých operačních programů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…