MMR: Přeshraniční spolupráce ČR – Rakousko už vyčerpala dvě třetiny připravených financí

09.06.2018 20:48

Více než dvě třetiny částky, která byla určena pro toto období Programu česko-rakouské přeshraniční spolupráce, byly vyčerpány. K začátku června bylo schváleno 51 projektů ve výši 65 milionů EUR, což představuje celkem 67 % alokace.

MMR: Přeshraniční spolupráce ČR – Rakousko už vyčerpala dvě třetiny připravených financí
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

Česko-rakouská přeshraniční spolupráce bude pokračovat i po roce 2020. Při setkání v rakouském Sankt Pöltenu se na tom shodli náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád a dolnorakouský zemský radní Martin Eichtinger a zástupci rakouských zemí Horního Rakouska a města Vídně.

„V rámci přeshraničního programu Česká republika – Rakousko existuje dlouhodobá vzájemná spolupráce, během které už došlo k realizaci mnoha zajímavých projektů a především pak k sblížení obyvatel obou zemí. Těší mě, že má i rakouská strana zájem v této naší společné cestě pokračovat i nadále,“ uvedl náměstek pro řízení sekce Evropských programů ministerstva pro místní rozvoj Zdeněk Semorád.

Mezi doposud schválenými projekty je například Spolupráce v oblasti vzdělávání v přeshraničním regionu. Díky tomu se v příhraničním regionu zintenzivní výuka jazyka souseda v mateřských a základních školách. Děti od 2,5 let se tak mohou hravou formou naučit ovládat jazyk svých sousedů.

Hlavním cílem dalšího vybraného projektu Přeshraniční poskytování zdravotní péče Dolní Rakousko – Jihočeský kraj je podpořit zdravotní spolupráci mezi danými regiony a umožnit vzájemnou výměnu zkušeností i praktickou spolupráci. Nezanedbatelná je i snaha sladit služby příslušných systémů zdravotní péče s potřebami místních obyvatel a umožnit tak rovný přístup ke zdravotní péči na obou stranách hranic. Projekt tak přispěje k trvalému zlepšení podmínek obyvatel.

Více o programu, včetně seznamu všech schválených projektů, naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…