MMR: V obcích vzniklo 349 projektů, které pomáhají řešit sociální problémy

27.11.2022 10:59 | Tisková zpráva

Téměř dvě miliardy korun se podařilo Agentuře pro sociální začleňování zprostředkovat obcím v rámci projektu Systémové zajištění sociálního začleňování. Hlavním cílem projektu bylo nastavit místní strategie sociálního začleňování, sestavit lokální realizační týmy a zprostředkovat financování plánovaných opatření.

MMR: V obcích vzniklo 349 projektů, které pomáhají řešit sociální problémy
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Zapojilo se 110 obcí a 1281 organizací. Starostové a zástupci zapojených organizací zhodnotili úspěšnou spolupráci s Agenturou během konference konané při příležitosti ukončení projektu.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, pod jehož resort Agentura spadá, v úvodním slově uvedl: „Aby mohla Agentura ve své důležité činnosti dlouhodobě pokračovat, snažíme se pro ni zajistit stabilní zázemí a dlouhodobé financování i ze státního rozpočtu. Smlouvy s odborníky jsou totiž v současné době uzavírány pouze na dobu určitou, což znesnadňuje dlouhodobější plánování a spolupráci s obcemi. Naším cílem je stabilizace Agentury jak na centrální úrovni, tak na úrovni regionů.“

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Odborní zaměstnanci Agentury v rámci projektu připravovali analýzy sociální situace obcí, pomáhali s volbou vhodných nástrojů sociálního začleňování a poskytovali poradenství pro přípravu projektových žádostí. Díky tomu vzniklo 349 projektů, určených k řešení sociálních problémů na místní úrovni.

„Do Budišova přiteklo zhruba šedesát milionů korun, které byly smysluplně využity. Přistavěli jsme mateřskou školu, osvědčil se projekt asistentů prevence kriminality a domovníků,“ shrnul svou zkušenost starosta Budišova nad Budišovkou Patrik Schramm. „Bezpečnost se za ty roky silně zlepšila, zmizely krádeže. Asistenti prevence kriminality, se kterými jsme začali spolupracovat díky Agentuře, udělali velký kus práce,“ doplnil Jaroslav Najman, starosta Velkých Hamrů.

Jako největší překážku svého snažení starostové nejčastěji zmiňovali obchod s chudobou a chybějící zákon o sociálním bydlení. Zejména pro menší obce je obtížné zajišťování expertů pro řešení problematiky bydlení, dluhů či nezaměstnanosti. „My jsme malá obec, nemáme v podstatě žádný aparát, máme dvě zaměstnankyně, které mají samy dostatek práce. Takže kdybychom nenavázali spolupráci s Agenturou, nebyli bychom schopni tenhle projekt realizovat,“ komentoval průběh spolupráce starosta Vřesové Jiří Sivák.

Agentura díky projektu Systémové zajištění sociálního začleňování pomohla obcím nastavit řadu opatření, která zlepšují život všech jejich obyvatel. Projektové financování však celou šíři tématu sociálního vyloučení vyřešit nemůže. Jako systémové východisko nejpalčivějšího problému starostů, kterým je nekvalitní bydlení a obchod s chudobou, se nabízí zákon o podpoře v bydlení, který připravuje MMR. Zákon má definovat role obcí, krajů a státu a zajistit dlouhodobé financování nástrojů, které budou moci obce využít pro řešení potřeb svých občanů. V závislosti na rychlosti projednání parlamentem by zákon mohl nabýt platnosti v druhé polovině roku 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…