MMR: Vláda schválila posílení programu Záruka cestovním kancelářím o dalších 50 milionů

12.06.2022 14:29 | Tisková zpráva

Vláda na svém jednání dne 8. 6. 2022 schválila návrh Ministerstva pro místní rozvoj na posílení alokace programu Záruka cestovním kancelářím o dalších 50 mil. Kč. Celková alokace, určená pro tuto formu pomoci cestovním kancelářím, tak dosáhla 250 mil. Kč. V nejbližší době bude znovu spuštěn příjem žádostí o poskytnutí záruky u Národní rozvojové banky.

MMR: Vláda schválila posílení programu Záruka cestovním kancelářím o dalších 50 milionů
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Omezení a dopady, spojené s onemocněním COVID-19, se v oblasti cestovního ruchu projevily zvláště citelně a cestovním kancelářím ztížily přístup k splnění zákonné podmínky pro jejich podnikání – zajištění záruky pro případ úpadku CK. Podpora Záruka CK pomáhá cestovním kancelářím sjednat zákonné pojištění pro případ úpadku. Bankovní záruky pomohly v letošním roce již 133 cestovním kancelářím v celkové částce, dosahující 200 mil. Kč.

Další cestovní kanceláře budou moci díky navýšení alokace požádat v nejbližší době o tuto formu pomoci - v březnu 2022 byl program pozastaven z důvodu vyčerpání schválené alokace ve výši 200 mil. Kč. Jednání na navýšení alokace a pokračování programu se vedle Národní rozvojové banky podílely také profesní asociace - Asociace cestovních kanceláří ČR, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur i Česká asociace pojišťoven.

Samotné podmínky poskytnutí záruky zůstávají i nadále beze změny. Podpora, tj. bankovní záruka Národní rozvojové banky v maximální výši 8 mil. Kč, poskytnutá cestovní kanceláři ve prospěch pojišťovny, činí 75 % z požadované spoluúčasti cestovní kanceláře do 30 % limitu pojistného plnění - maximální pojistné částky, aby se programu mohly ve větší míře účastnit také cestovní kanceláře s vyšším podílem na trhu zájezdů a spojených cestovních služeb.

Cestovní kanceláře pak dokládají pojišťovně, poskytující pojištění pro případ úpadku, bankovní záruku Národní rozvojové banky. Cestovním kancelářím tedy zůstávají vlastní zdroje, které mohou využít pro svou další činnost, a nebude odčerpáváno jejich cash flow.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…