MMR: Vláda schválila upravený rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok

24.02.2022 10:06 | Tisková zpráva

Na základě konzultace Ministerstva pro místní rozvoj s Ministerstvem financí byl upraven návrh rozpočtu Státního fondu podpory investic (SFPI) z důvodu navýšení příjmů a výdajů Fondu na rok 2022. Vláda upravený rozpočet schválila.

MMR: Vláda schválila upravený rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Na straně příjmů rozpočet Fondu nezvyšuje nároky na státní rozpočet, ty zůstávají ve výši 909 milionů korun. Z toho je 800 milionů korun určeno na program Brownfieldy, který bude financován z Národního plánu obnovy. Zbývajících 109 milionů korun bude využito na dotace ke krytí výdajů spojených se snížením jistiny úvěrů poskytnutých mladým lidem při narození dítěte a ke krytí úrokových dotací programu Panel. Tyto dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR. Do budoucna plánujeme přesunout více peněz na bydlení do Fondu, a to na přípravu projektových dokumentací, výkupů nemovitostí a regeneraci brownfieldů pro účely bydlení, včetně rekonstrukcí zanedbaného bytového fondu. Počítáme s tím, že Fond se stane jedním z klíčových nástrojů bydlení v ČR,“ říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Dalšími příjmy Fondu jsou splátky úvěrů, úroky z úvěrů a poplatky z ručení. Celkem je s dotačními příjmy rozpočtováno 1 690 mil. Kč. Do rozpočtu Fondu však vstupuje i využití nároků z nespotřebovaných výdajů kapitoly 317 MMR, a to ve výši 3 128 mil. Kč, což rozpočtované příjmy Fondu zvyšuje na 4,818 mld. Kč.

Jedná se o profilující výdaje určené přímo na programy Fondu. Nejvyšší částka je určena na program Živel, z jehož alokace ve výši 1,4 mld. Kč nebylo v minulém roce profinancováno 1 118,8 mil. Kč. Dále jsou tyto prostředky určeny na finanční nástroj IROP Zateplování (350 mil. Kč), program Výstavba pro obce (659,2 mil. Kč) a program Brownfieldy (1 000 mil. Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…