MMR: Zákon o zadávání veřejných zakázek míří na vládu

15.07.2015 16:31

Ministerstvo pro místní rozvoj předkládá legislativní radě vlády návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, a to v souvislosti s přijetím tří evropských směrnic regulujících oblast veřejného zadávání. Jejich obsah je nezbytné přenést do vnitrostátního právního řádu do dubna 2016.

MMR: Zákon o zadávání veřejných zakázek míří na vládu
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Nový zákon je výraznou změnou v oproti dosavadní úpravě a posunuje zadávání veřejných zakázek v celoevropském modernizačním trendu. Je důležité, že nová pravidla jsou jasná. Chceme tak mimo jiné zabránit soustavnému novelizování, což je velkým problémem u současného zákona. Ministerstvo pro místní rozvoj zároveň připraví podrobný návod pro zadavatele a dodavatele formou široké metodické podpory, neboť dostatečné povědomí o postupech je nejlepší prevencí před pochybeními v zadávacích řízeních,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Návrh zákona nově upravuje zejména pravidla pro zadávání veřejných zakázek a s tím související povinnosti dodavatelů, zvláštní důvody pro ukončení smluv na veřejné zakázky, zvláštní podmínky fakturace u smluv na veřejné zakázky a dále pak výkon státní správy v oblasti zadávání veřejných zakázek a informační systém o veřejných zakázkách.

Ministerstvo pro místní rozvoj jako předkladatel při přípravě zohlednilo několik základních principů:

  • Regulace důsledně odpovídá evropským směrnicím, tak aby nebylo ohroženo čerpání evropských fondů.
  • Na národní úrovni dochází k některým zpřísněním pro posílení transparentnosti zadávacích řízení.
  • Zákon je stručnější a dochází ke změně systematiky tak, aby zákon byl přehlednější, směřuje od obecného ke konkrétnímu.
  • Je nutné snížit administrativní byrokratickou zátěž pro posílení pružnosti.
  • Nová pravidla musejí posílit ekonomické efektivní zadávání.
  • Dochází k posílení odpovědnosti zadavatele.

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek řeší kromě dalšího následující okruhy:

 

  • Zadavatel nemůže dnes vyloučit dodavatele, který se v minulosti neosvědčil, to nový zákon umožní.
  • Zadavatel není dnes schopen určit, co je mimořádně nízká a tedy i podezřelá cena. V novém zákoně bude moci zadavatel dopředu v zadávacích podmínkách stanovit:
    • konkrétní cenu nebo náklady, které bude považovat za mimořádně nízkou nabídkovou cenu, nebo
    • vzorec určení mimořádně nízké nabídkové ceny.
  • Zadavatel musí nyní kontrolovat všechny nabídky bez ohledu na splnění podmínek zadání, což je často velmi náročný proces, zejména u velkých zakázek, kde se přihlásilo hodně zájemců. Nově zadavatel bude moci kontrolovat jen tu nejvýhodnější.
  • Zadavatel musí nyní vyloučit nejvýhodnější nabídku kvůli chybějícímu dokladu nebo překlepu ve výkazu výměr, to se změní, bude možné dožádat chybějící doklad, to však nesmí mít dopad na naplnění hodnotících kritérií.
  • Zadavatel musí stále i na banální zakázku svolávat hodnotící komisi a pozvat členy 5 dnů dopředu, nově budou hodnotící komise dobrovolné, odpovědnost ponese zadavatel.
  • Zadavatel není v současnosti schopen řádně zadat veřejnou zakázku na sociální služby, nově bude možné využít zjednodušený režim, který je přímo nastaven na takové služby.
  • Zadavatel je dnes při chybě u spolufinancovaných zakázek trestán dvakrát, jde-li o zakázku dotovanou z EU. Dostane pokutu a ještě přijde o dotaci. Nově bude trest jen jednou – od dotačního orgánu
  • Problém dodatečných prací, který se často opakuje a omezuje velmi zadavatele. Nově bude šířeji řešena možnost měnit smlouvy, a to až do výše 50% za splnění přísných podmínek.

Nad tezemi návrhu i nad vlastním textem proběhla velmi široká diskuse. Na formulování požadavků k zákonu se podíleli zástupci zadavatelů, dodavatelů, neziskových organizací, profesních svazů, ale i zástupci poslaneckých a senátorských klubů napříč celým politickým spektrem.

Více informací naleznete zde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…